Quantcast
FT: Η Μέρκελ παλεύει για να εμπνεύσει τους ψηφοφόρους της - enikonomia.gr
share

FT: Η Μέρκελ παλεύει για να εμπνεύσει τους ψηφοφόρους της

δημοσιεύτηκε:

Ο Steffen, πωλητής, εθελοντής πυροσβέστης και μέλος του συμβουλίου της κοινότητάς του, είναι εδώ και καιρό από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο το δηλωμένο αυτό μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίδας καγκελαρίου λέει ότι θα την ψηφίσει με μισή καρδιά στις γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.

«Δεν είναι τόσο αγαπητή πια», σχολίασε ο 42χρονος σε συγκέντρωση του κόμματος την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Ντέμιν του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, κοντά στην εκλογική περιφέρεια της κ. Μέρκελ. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα: προβλήματα που η καγκελάριος βοήθησε να δημιουργηθούν. Θέλει να διατηρήσει το κράτος δικαίου, αλλά η ίδια δεν το διατήρησε στον έλεγχο των συνόρων (στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015)».

Στην προσπάθεια για μια άνευ προηγουμένου τέταρτη θητεία, η κ. Μέρκελ έχει έρθει αντιμέτωπη με την πιο δύσκολη εκλογική της μάχη μέχρι στιγμής -και η ίδια είναι μέρος του προβλήματος. Έπειτα από 12 χρόνια και υπό το βάρος κάποιων από τις επίμαχες αποφάσεις μιας ταραχώδους περιόδου στην εξουσία, μία από τις δυσκολότερες δουλειές της είναι να δείξει ότι έχει ακόμη ενέργεια και αποφασιστικότητα για να παλέψει γι’ αυτά που πιστεύει- και να προσφέρει στους υποστηρικτές της το ίδιο συναίσθημα.

Ο Μάρτιν Σουλτς, ο μεγαλύτερος αντίπαλός της, έχει κάνει ακριβώς αυτό. Ο δραστήριος πρώην πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου έχει κινητοποιήσει τους Σοσιαλδημοκράτες και έχει καταστήσει τον εαυτό του αξιόπιστο αντίπαλο, απ’ όταν πήρε τα ηνία του κόμματος από τον μη δημοφιλή Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τον Ιανουάριο.

Δεξιότερα της κ. Μέρκελ, το λαϊκίστικο AfD έχει εκμεταλλευτεί την προσφυγική κρίση για να εντυπωσιάσει και να κερδίσει δεξιούς υποστηρικτές του CDU και τους αδελφούς του κόμματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU).

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Forsa δίνει στο SPD 31%, ελάχιστα πιο κάτω από το 33% του CDU/CSU. Αλλά με τους Σοσιαδημοκράτες να προηγούνται σε άλλες δημοσκοπήσεις, οποιαδήποτε ελπίδα της κας Μέρκελ να επαναλάβει την επιτυχία του 2013 -όταν το μπλοκ της κέρδισε 41% και το SPD 26%- φαίνεται πως έχει σβήσει.

Η κ. Μέρκελ έχει μπροστά της έξι μήνες για να αναζωπυρώσει τον ενθουσιασμό των οπαδών της. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του CDU εξακολουθούν να τη στηρίζουν σαρωτικά, αλλά αυτό που λείπει είναι η έξαψη που έχει δημιουργήσει ο κ. Σουλτς στο SPD -ή «κίνητρο για τη βάση του κόμματος», όπως το διατυπώνει ανώτατος πολιτικός του CSU.

Χωρίς περισσότερη ενέργεια από την καγκελάριο, αξιωματούχοι του κόμματος φοβούνται πως οι υποστηρικτές δεν θα συμμετάσχουν στη βασική καμπάνια που είναι απαραίτητη για να πειστούν οι αμφιταλαντευόμενοι ψηφοφόροι. «Ο κόσμος δεν έρχεται πια στις συναντήσεις του κόμματός μας, τόσο μαζικά όσο ερχόταν πριν τις προηγούμενες εκλογές», επιβεβαιώνει βουλευτής του CDU. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να τους προσελκύσουμε».

Η καγκελάριος αρχίζει να εντοπίζει το πρόβλημα. Αν και έδειχνε εξουθενωμένη σε κάποιες πρόσφατες εμφανίσεις, η κ. Μέρκελ έλαμπε από ενέργεια όταν έλεγε στον κόσμο στο Ντέμιν: «Πρέπει να πούμε ότι τα πράγματα πρέπει να βελτιωθούν και μετά πρέπει αυτό να το υλοποιήσουμε».

Η ξεσηκωτική ομιλία της κέρδισε επευφημίες. «Ήταν συναρπαστικό», σχολίασε η Jutta Braun, διευθύντρια ξενοδοχείου. «Ήταν μια καλή ομιλία, αν και θα μπορούσε να είχε κοροϊδέψει λίγο τον Μάρτιν Σουλτς». Ο Kurt Refeldt, συνταξιούχος, συμπλήρωσε: «Η Γερμανία τα πηγαίνει καλά. Η Μέρκελ μάς έδωσε ελπίδα ότι θα τα πάει καλύτερα».

Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως οι επιφυλάξεις υποστηρικτών όπως ο Στέφεν έχουν εξαπλωθεί σημαντικά στις τάξεις του CDU. «Είναι ο αναπάντεχος παράγοντας των προσφύγων, σε συνδυασμό με τον συνηθισμένο παράγοντα πως ο κόσμος σκέφτεται ότι 12 χρόνια στην εξουσία είναι αρκετά», εξηγεί ο Hermann Binkert, επικεφαλής στην εταιρία δημοσκοπήσεων Insa.

Στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, η πολιτική ανοικτών συνόρων της καγκελαρίου οδήγησε σε μια τεράστια εισροή μεταναστών, πυροδοτώντας την ανησυχία του κόσμου και τονώνοντας το AfD. Ακόμη, προκάλεσε έναν επώδυνο διχασμό του CDU από το CSU, με τον ηγέτη του δεύτερου, Χορστ Ζεεχόφερ, να στρίβει απότομα προς τα δεξιά -ζητώντας ποσοστώσεις στο προσφυγικό, για παράδειγμα- προκειμένου να ξανακερδίσει ψηφοφόρους που μπήκαν στον πειρασμό να στηρίξουν το AfD.

Παρότι η καγκελάριος έχει υιοθετήσει όλο και πιο περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές, περιλαμβανομένης της ενορχήστρωσης μιας συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο πλαίσιο της οποίας η Άγκυρα εμποδίζει μετανάστες να διασχίσουν το Αιγαίο για να μπουν στο μπλοκ, δεν έχει κατορθώσει να αποφύγει κι άλλους καβγάδες με τον κ. Ζεεχόφερ, πράγμα που έχει οδηγήσει σε ανοικτή αποδιοργάνωση της συμμαχίας.

«Η προσωπική διαμάχη Μέρκελ και Ζεεχόφερ έχει καταστρέψει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων», σχολίασε τη Δευτέρα η συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. «Αυτό δεν ξανακερδίζεται εύκολα».

Με τον νέο ηγέτη του SPD να προσφέρει ένα σημείο εστίασης στους ψηφοφόρους που επιθυμούν την αλλαγή, οι περιφερειακές εκλογές στο Ζάαρλαντ αυτό τον μήνα θα είναι για την κ. Μέρκελ η πρώτη της «μετα-Σουλτς» δοκιμασία. Μετά τη μάχη αυτή θα ακολουθήσουν οι εκλογές του Μαΐου στα κρατίδια του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Οι οπαδοί υποστηρίζουν πως η απειλή από την αναζωπύρωση της Αριστεράς θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του CDU και θα αναβιώσει μια εύνοια για την κ. Μέρκελ. «Κάποιοι μπορεί να βαριούνται λόγω του ότι προσφέρουμε συνοχή. Αλλά το γεγονός ότι ο Μάρτιν Σουλτς έχει αναδειχθεί ως εναλλακτική, σίγουρα θα τους εμπνεύσει», επισημαίνει ο Joachim Pfeiffer, βουλευτής του CDU.

«Ποτέ δεν έχει ‘’γεννήσει’’ ενθουσιασμό», υποστηρίζει ο Manfred Güllner, επικεφαλής της Forsa. «Αλλά πυροδοτεί αφοσίωση. Σχεδόν το 90% των ψηφοφόρων του CDU την υποστηρίζουν. Το νούμερο για τον Μάρτιν Σουλτς στο SPD είναι 70%».

Αλλά ο κ. Binkert δεν έχει πειστεί: «Το πολιτικό momentum είναι πλέον σε όφελος του κ. Σουλτς. Μπορεί να το αλλάξει αυτό η κ. Μέρκελ; Μπορεί να προσπαθήσει αλλά, έπειτα από τόσο καιρό στην εξουσία, δεν μπορεί να επινοήσει μια νέα εικόνα για τον εαυτό της».

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.