Quantcast
FT: Μπλόκο της EKT στην έκδοση εντόκων 10 δισ. ευρώ από την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

FT: Μπλόκο της EKT στην έκδοση εντόκων 10 δισ. ευρώ από την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Η EKT δεν δέχεται ένα βασικό στοιχείο του νέου σχεδίου διάσωσης της ελληνικής κυβέρνησης, αφήνοντας δυνητικά την Ελλάδα χωρίς εξωτερική πηγή χρηματοδότησης μετά τη λήξη του προγράμματός της στο τέλος του μήνα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει προτείνει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους την άντληση από το ελληνικό δημόσιο 10 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων ως μίας “χρηματοδότησης – γέφυρας” για τους επόμενους τρεις μήνες, όταν η Ελλάδα θα συμφωνήσει ένα νέο πρόγραμμα με την Ευρωζώνη. 

Η ΕΚΤ, όμως,δεν θέλει να εγκρίνει την έκδοση αυτών των εντόκων γραμματίων, αυξάνοντας το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα για τις εκδόσεις αυτές στα 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συζητήσεις. “Η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά”, δήλωσαν. 

 Χωρίς την έκδοση επιπλέον εντόκων, η Ελλάδα θα βγει από το τρέχον πρόγραμμα (που τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου), χωρίς να έχει πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010.  

Η στάση αυτή της ΕΚΤ αυξάνει το διακύβευμα στην αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, η οποία, αν δεν λυθεί, μπορεί να τελειώσει με την Ελλάδα να μένει από χρήματα σε λίγες εβδομάδες. 

Είναι επίσης πιθανό να ξεφουσκώσει μία νότα αισιοδοξίας μεταξύ των επενδυτών για το εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. 

Οι υπουργοι Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες τις προτάσεις του Βαρουφάκη, ενώ αύριο ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στη Φρανκφούρτη με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. 

Μία άλλη δυνητική πηγή ρευστότητας που ζητά ο κ. Βαρουφάκης είναι τα κέρδη της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων έψς τη λήξη τους. Τα ποσά αυτά δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία του 2012, αλλά αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης είναι απίθανο να επιτρέψουν την επιστροφή των κεφαλαίων αυτών χωρίς μία ευρύτερη συμφωνία  που θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους. 

 

Πηγή: Financial Times

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.