Quantcast
FT: «Μπούμερανγκ» οι νομισματικοί πόλεμοι σε Ευρώπη και Ιαπωνία - enikonomia.gr
share

FT: «Μπούμερανγκ» οι νομισματικοί πόλεμοι σε Ευρώπη και Ιαπωνία

δημοσιεύτηκε:

“Μετά το πέρασμα ενός τριμήνου ακραίας μεταβλητότητας στις αγορές είναι σίγουρο πως οι παγκόσμιοι νομισματικοί πόλεμοι έχουν εισέλθει σε μια νέα και πιο πολύπλοκη φάση”, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times και σημειώνει:

“Στην πραγματικότητα, η μεταβλητότητα έχει εξουδετερώσει την ισχύ εκείνων των κεντρικών τραπεζών που ήταν περισσότερο προσηλωμένες στην αποδυνάμωση των νομισμάτων τους. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποτελεί το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα εμφάνισης αδυναμίας.

Είναι πραγματικά παράδοξο πως μια χώρα με το επίπεδο του δημόσιου χρέους της Ιαπωνίας μπορεί να μετατραπεί σε έναν παράδεισο κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας στις παγκόσμιες αγορές, αλλά αυτό συνέβη στο πρώτο τρίμηνο του 2016″.

Παράλληλα, επισημαίνεται: “στην Ευρώπη η επιθετική ρητορική του Μάριο Ντράγκι έχει χάσει την αποτελεσματικότητα της. Μετά την ανακοίνωση ενός πακέτου μέτρων που ήταν πολύ πιο φιλόδοξο από αυτό που αναμενόταν, συμπεριλαμβανομένης και μιας μείωσης του ήδη αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου.

“Η Κίνα παραμένει αμέτοχη σε όλο αυτό. Παρά τις ανησυχίες στο Καπιτώλιο για εμπορικές πολιτικές υποτίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας και τις καταγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ, του προπορευόμενου στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια για να στηρίξει ένα υπερτιμημένο νόμισμα.Τα πολεμικά ένστικτα της PBOC έχουν φυλαχτεί για τα hedge funds που στοιχηματίζουν στην υποτίμηση που δεν θέλει η κεντρική τράπεζα. Τα funds έμαθαν με τον πιο σκληρό τρόπο πως το ρητό που λέει ότι δεν επιτίθεσαι στην Fed ισχύει και για την PBOC”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.