Quantcast
FT: Ο Moody's παρακολουθεί 175 ομίλους για πιθανή υποβάθμιση - enikonomia.gr
share

FT: Ο Moody’s παρακολουθεί 175 ομίλους για πιθανή υποβάθμιση

δημοσιεύτηκε:

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s έχει τοποθετήσει 175 εταιρίες –μια μίξη μεταλλευτικών εταιριών και ομίλων πετρελαίου- σε status αξιολόγησης για πιθανή υποβάθμιση αναφέρουν οι FT.

Η ανακοίνωση αντανακλά μια αυξανόμενη οικονομική πίεση στις εξορυκτικές βιομηχανίες, καθώς η μειούμενη ζήτηση και η υπερπροσφορά πιέζουν διαρκώς προς τα κάτω τις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων.

Η λίστα παρακολούθησης του Moody’s περιλαμβάνει τις Royal Dutch Shell, Total, Statoil και 69 αμερικανικές εταιρίες εξερεύνησης και παραγωγής, μαζί με μεταλλευτικές εταιρίες όπως οι Anglo American, Vale of Brazil, Alcoa και η καναδική Barrick Gold.

Αυτή την εβδομάδα το Brent έπεσε στο χαμηλό 13 ετών των 26,19 δολαρίων το βαρέλι, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε την Τρίτη πως η αγορά πετρελαίου «θα μπορούσε να πνιγεί στην υπερπροσφορά», με τις ιρανικές εξαγωγές να επιστρέφουν στην αγορά.

Αν και οι τιμές ανέκαμψαν ελαφρώς την Παρασκευή, η τιμή του αργού έχει πέσει 17% μέχρι στιγμής το 2016 και 38% τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο Moody’s προειδοποίησε πως πολλές εταιρίες πετρελαίου παλεύουν για χρηματοδότηση εν μέσω αδύναμων ταμειακών ροών και περιορισμένης πρόσβασης στις κεφαλαιακές αγορές.

«Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου θα αποδυναμώσουν κι άλλο τις ταμειακές ροές για τις εταιρίες εξερεύνησης και παραγωγής και τις εταιρίες που πάνε κόντρα στο ρεύμα. Αυτό θα επιφέρει επιπρόσθετη επιδείνωση των χρηματοοικονομικών δεικτών, περιλαμβανομένης μιας πιο βαθιάς αρνητικής ελεύθερης ταμειακής ροής», τόνισε ο Moody’s.

Στο μεταλλευτικό τομέα, ο Moody’s έριξε την ευθύνη άμεσα στην κινεζική οικονομική επιβράδυνση, η οποία έχει οδηγήσει την τιμή πολλών εμπορευμάτων σε πολυετή χαμηλά.

«Η υπερμεγέθης επιρροή της Κίνας στην αγορά εμπορευμάτων, συνδυασμένη με την ανάγκη για ουσιαστική αναπροσαρμογή της προσφοράς ώστε να επιστρέψει η βιομηχανία σε ισορροπία, καταδεικνύει πως αυτή δεν είναι φυσιολογική κυκλική πτώση, αλλά μια θεμελιώδης αλλαγή που θα τοποθετήσει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο πίεσης στις μεταλλευτικές εταιρίες», ανέφερε ο Matthew Moore, αναλυτής του Moody’s.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.