Quantcast
FT: O «Σούπερ Μάριο» δεν θα απογοητεύσει τους επενδυτές - enikonomia.gr
share

FT: O «Σούπερ Μάριο» δεν θα απογοητεύσει τους επενδυτές

δημοσιεύτηκε:

Το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι, σύμφωνα με τον πρώην ποδοσφαιριστή της εθνικής Αγγλίας, Γκάρι Λίνεκερ. «Για 90 λεπτά 22 άνθρωποι κυνηγούν την μπάλα και στο τέλος κερδίζει πάντα η Γερμανία».

Αλλά ευτυχώς για την Ευρώπη, αυτό που ισχύει τόσο συχνά στο ποδόσφαιρο δεν επιβεβαιώνεται και στην νομισματική πολιτική αναφέρουν οι Financial Times.

Αντίθετα, είναι ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι που κερδίζει διαρκώς τους Γερμανούς κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι δεν νιώθουν καθόλου άνετα με την τρέχουσα νομισματική πολιτική και δεν προσπαθούν να το κρύψουν.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγινε σαφές από τις αντιδράσεις για την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, ο κ. Ντράγκι προσπαθεί να ικανοποιήσει υπερβολικά υψηλές προσδοκίες.

Μετά την τελευταία συνεδρίαση, τα ομόλογα της ευρωζώνης βούτηξαν και το ευρώ αρχικά πραγματοποίησε το μεγαλύτερο ράλι του τελευταίου μήνα. Ενώ η ΕΚΤ έχει τονίσει πως δεν προσπαθεί να υποτιμήσει το νόμισμα, οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να είναι ικανοποιημένοι με την άνοδο του ευρώ κατά 4% έναντι του δολαρίου την φετινή χρονιά.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ έδειχνε να βρίσκεται σε αμυντική θέση, αν και για να είμαστε δίκαιοι βρίσκεται σε μια περίεργη κατάσταση: παγιδευμένος στην θέληση να κάνει περισσότερα και στην ανάγκη να διατηρήσει την συνοχή του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, οι επενδυτές είναι τόσο συνηθισμένοι να τους εκπλήσσει θετικά ο κ. Ντράγκι που επανειλημμένα ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών τόσο ψηλά που είναι καταδικασμένος να τους απογοητεύσει.

Πίστευε πραγματικά κανείς ότι ένα Δ.Σ. της ΕΚΤ που προσπαθεί ακόμα να πείσει τα πιο συντηρητικά μέλη του ότι η επιθετική νομισματική πολιτική είναι απαραίτητη πως θα είχε αρχίσει να μιλάει ήδη για «χρήματα από το ελικόπτερο»;

Η βουτιά που πραγματοποίησε τελικά το ευρώ από τα υψηλά της Πέμπτης, δείχνει πως πολλοί επενδυτές συνειδητοποιούν ότι κάτι τέτοιο είναι πρώιμο. Αν μια κεντρική τράπεζα πρόκειται να πειραματιστεί με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του πληθωρισμού, η πρώτη που θα το κάνει θα είναι η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Οι ανησυχίες για την ευρωζώνη επανήλθαν στην τελευταία συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και μπορεί να μπει κανείς στον πειρασμό να καταλήξει ότι η ΕΚΤ δεν έχει άλλα πολεμοφόδια για να αντιμετωπίσει ή να περιορίσει τις ανησυχίες.

Αλλά ο κ. Ντράγκι έχει καλό ιστορικό στις νίκες. Οι επενδυτές πρέπει να διατηρήσουν την πίστη τους για την ώρα.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.