Quantcast
FT: Οι ντρίμπλες Μπερλουσκόνι πριν τις κάλπες της Κυριακής - enikonomia.gr
share

FT: Οι ντρίμπλες Μπερλουσκόνι πριν τις κάλπες της Κυριακής

δημοσιεύτηκε:

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο 81 μεγιστάνας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης επιχειρεί να σφραγίσει την ηγεσία του στον απίστευτο κεντροδεξιό συνασπισμό, πριν από τις εκλογές της Κυριακής, απορρίπτοντας την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών δεξιών συμμάχων του και καταθέτοντας την μετριοπαθή του επιλογή για τον επόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κος Μπερλουσκόνι είπε ότι ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα μπορούσε να είναι μια ισχυρή επιλογή για να ηγηθεί της ιταλικής κυβέρνησης αν η κεντροδεξιά κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο κος Μπερλουσκόνι είχε και προηγουμένως υπονοήσει ότι ο κος Ταγιάνι θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή για τη θέση, αλλά η δημόσια στήριξή του, τόσο κοντά στις εκλογές δείχνει ότι η ιδέα κερδίσει έδαφος. «Θα μπορούσε να κάνει να ιταλικά συμφέροντα να μετρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τυγχάνει πολύ καλής αποδοχής», είπε. «Χρειάζεται σταθερότητα η Ιταλία και χρειάζεται η Ευρώπη να είναι φιλική».

Τα σχόλια του Μπερλουσκόνι έρχονται καθώς η κεντροδεξιά –περιλαμβάνει το κόμμα του «Forza Italia» και δυο δεξιά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, τη «Λίγκα του Βορρά» και το «Brothers of Italy»- δείχνουν αυξημένα αισιόδοξα για την πιθανότητα να κερδίσουν την καθαρή πλειοψηφία.

Ο συνασπισμός, ωστόσο, είναι διχασμένος σε ορισμένα θέματα, όπως η συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των τριών για το ποιος θα έχει τον έλεγχο μετά τις εκλογές.

Ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λίγκας του Βορρά που αντιτίθεται στο ευρώ και έχει αντιπροσφυγικές θέσεις, δήλωσε ότι αναμένει να γίνει πρωθυπουργός αν το κόμμα του λάβει μια παραπάνω ψήφο από το Forza Italia, μια προοπτική που είναι ακόμα πιθανή.

Ο κος Μπερλουσκόνι έσπευσε να απορρίψει το σενάριο, φοβούμενος πιθανότατα ότι θα αποξένωνε την βάση των κεντροδεξιών ψηφοφόρων του στο τελευταίο στάδιο της κούρσας. «Ο Ματέο Σαλβίνι έχει μεγάλη επιθυμία να ηγηθεί του συνασπισμού, αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες πίσω μας», είπε. Δεν επιτρέπονται δημοσκοπήσεις τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες πριν τις εκλογές.

«Η Λίγκα του Βορρά θα πάρει περισσότερες ψήφους από ποτέ και θα έχω την τιμή να γίνω πρωθυπουργός και να διαλέξω την καλύτερη ομάδα», είπε ο Σαλβίνι, απαντώντας στα σχόλια Μπερλουσκόνι. «Κανείς δεν πρέπει να φοβάται τίποτα, εκτός ίσως από τους διεφθαρμένους και τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες».

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα από τις κάλπες στις 4 Μαρτίου παραμένει ένα αδιέξοδο στο οποίο εμπλέκεται η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά και το αντισυστημικό «Κίνημα των Πέντε Αστέρων», που θα οδηγήσει σε ένα μεγάλο συνασπισμό ή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Σε αυτή την περίπτωση, ο Μπερλουσκόνι είπε ότι θα είναι ανοικτός στην ανανέωση της θητείας του Πάολο Τζεντιλόνι, νυν πρωθυπουργού. Ο Σ. Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να προσπαθήσει να γίνει επόμενος πρωθυπουργός ο ίδιος, καθώς του έχει απαγορευτεί η ανάληψη δημοσίων καθηκόντων μετά από την καταδίκη το 2013 για φορολογική απάτη.

Ο κος Ταγιάνι ήταν ένας μοναρχικός ακτιβιστής στα νιάτα του και βοήθησε τον Μπερλουσκόνι να ιδρύσει το Forza Italia το 1994. Ο τελευταίος τον έκανε εκπρόσωπό του κατά την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ως ντόπιος έκανε αποτυχημένη εκλογική εκστρατεία το 2001 για τη θέση του δημάρχου της Ρώμης. Η πολιτική του καριέρα εκτοξεύτηκε στις Βρυξέλλες όπου ήταν ευρωβουλευτής και έγινε Επίτροπος Μεταφορών και Βιομηχανίας όταν επικεφαλής της Κομισιόν ήταν ο Εμμ. Μπαρόζο.

Όπως ο κος Ταγιάνι και άλλοι φλερτάρουν με την πιθανότητα να είναι κεντροδεξιοί πρωθυπουργοί, περιλαμβανομένου του Τζ. Λέτα, 82 ετών σύμβουλος για πολλά χρόνια του Μπερλουσκόνι.

Αν κερδίσει η Λίγκα του Βορρά, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Μπερλουσκόνι θα δεχτεί τον Σαλβίνι ως πρωθυπουργό, δεδομένων των ακραίων θέσεών του. Περισσότερο μετριοπαθή μέλη, περιλαμβανομένου του Ρομπέρντο Μαρόνι και του Λούκα Ζαία, κυβερνητών της Λομβαρδίας και του Βενέτο αντίστοιχα, μπορεί να είναι περισσότερο αποδεκτά για τον ηγέτη του Forza Italia.

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.