Quantcast
FT: Ποιες εταιρείες κέρδισαν από το QE της ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

FT: Ποιες εταιρείες κέρδισαν από το QE της ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Oι μεγαλύτεροι πωλητές εταιρικών ομολόγων σε ευρώ έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών εκδόσεων από οποιαδήποτε άλλη φορά, πυροδοτώντας μια συζήτηση για το κατά πόσον το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ευνοεί κυρίως αυτούς που χρειάζονται τη λιγότερη στήριξη.

Οι κορυφαίοι 20 εκδότες στην αγορά ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας σε ευρώ φέτος αντιστοιχούν περίπου στο 40% της συνολικής προσφοράς, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με τους 20 κορυφαίους εκδότες να αντιστοιχούν περίπου στο ένα τέταρτο της συνολικής προσφοράς το 2015 και το 2016.

«Βρίσκουμε ότι η προσφορά ομολόγων είναι πολύ πιο συγκεντρωμένη στα χέρια λίγων, αντί στα χέρια πολλών» σημειώνουν οι αναλυτές, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων της ΕΚΤ ήταν σημαντικός καταλύτης.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε το σχέδιο αγοράς εταιρικών ομολόγων πέρυσι τον Ιούνιο και τώρα έχει πάνω από 100 δισ. ευρώ εταιρικών ομολόγων στον ισολογισμό της. Mόλις το 14% αυτών των αγορών έγιναν στην πρωτογενή αγορά νέων εκδόσεων.

«Οι χαλαρές πιστωτικές συνθήκες βοήθησαν τις “υπερεταιρείες” να ξεχωρίσουν στην πιστωτική αγορά» προσθέτουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.

Ο αριθμός των 20 κορυφαίων πωλητών χρέους βασίζεται στις εκδόσεις τίτλων επενδυτικής βαθμίδας που λαμβάνονται υπόψη από τους δείκτες ομολόγων της Bank of America Merrill Lynch. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν επίσης τις εκδόσεις από τράπεζες, όπως η Credit Agricole και η ING, καθώς και από εταιρείες εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως η Volkswagen και η Pfizer.

Από την αρχή του έτους, οι πωλήσεις εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας ανέρχονται σε 202 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Πρόκειται για το υψηλότερο νούμερο από το 2009, όταν είχαν εκδοθεί 221 δισ. ευρώ ως τις 25 Ιουλίου.

Ένας σημαντικός αριθμός μεγάλων εκδόσεων βοήθησε να ανέβουν τα νούμερα. Τρεις από τις φετινές πωλήσεις εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας σε ευρώ είναι από τις 10 μεγαλύτερες όλων των εποχών -8 δισ. ευρώ από τις VW και General Electric και ένα ντιλ 7 δισ. ευρώ από την AT&T.

«Υπάρχει μια αλλαγή όσον αφορά στους όγκους που είναι διαθέσιμοι και ορισμένες από τις μεγάλες εκδόσεις που θα γίνονταν πρωτοσέλιδα πριν από μερικά χρόνια δεν φαίνεται να προκαλούν καμία εντύπωση» δήλωσε ο Ρούπερτ Λιούις, επικεφαλής της BNP Paribas για τα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Τη Δευτέρα, η Unilever εξέδωσε ομόλογα 1,9 δισ. ευρώ στη μεγαλύτερη δημόσια πώληση ομολόγων της από το Μάιο του 2001, όταν είχε προσφέρει 2 δισ. ευρώ σε τριετή και πενταετή ομόλογα. Το τελευταίο της ντιλ περιλάμβανε 500 εκατ. ευρώ τετραετών ομολόγων που πουλήθηκαν με μηδενικό επιτόκιο, την τρίτη φορά φέτος που μια εταιρεία πουλάει ομόλογα τόσο μεγάλης ωρίμανσης, τα οποία προσφέρουν μηδενικές πληρωμές στους αγοραστές.

Ο κ. Λιούις πρόσθεσε πως δεν στηρίχτηκαν όλες οι μεγάλες εκδόσεις του 2017 από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. «Πολλά από τα μεγάλα ντιλ της φετινής χρονιάς δεν πληρούν τα κριτήρια για το πρόγραμμα αγοράς καθώς οι εκδότες είναι εκτός ευρωζώνης, ονόματα όπως η GE, η AT&T και η Pfizer, όλες από τις ΗΠΑ» πρόσθεσε. «Η αίσθησή μου είναι πως όλοι οι εκδότες κέρδισαν από το πρόγραμμα γιατί τα spreads είναι τόσο χαμηλά».

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.