Quantcast
FT: Σε υψηλό 15 μηνών σκαρφάλωσαν οι τιμές των τροφίμων - enikonomia.gr
share

FT: Σε υψηλό 15 μηνών σκαρφάλωσαν οι τιμές των τροφίμων

δημοσιεύτηκε:

Οι τιμές των τροφίμων τον Αύγουστο αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών καθώς οι υψηλότερες τιμές σε γαλακτοκομικά προϊόντα και φοινικέλαιο υπερτέρησαν της μείωσης των τιμών στα σιτηρά, οι οποίες οδηγήθηκαν σε ύφεση από την αναμονή για τεράστιες σοδειές σε κρίσιμες περιοχές καλλιέργειας αναφέρουν οι Financial Times.

Ο μηνιαίος δείκτης τιμών της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ενισχύθηκε κατά 1,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και σχεδόν κατά 7% από τον Αύγουστο του 2015- το ψηλότερο σημείο από τον Μάιο του προηγούμενου έτους, με τις τιμές σε γαλακτοκομικά, φυτικά έλαια και ζάχαρη να οδηγούν τις τιμές προς τα πάνω.

Οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες βρίσκονται σε πτώση τα τελευταία λίγα χρόνια λόγω της πλούσιας προσφοράς και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, φαίνεται πως αρχίζουν να ανεβαίνουν, δήλωσε ο Abdolreza Abbassian, οικονομολόγος επικεφαλής για θέματα παραγωγής σιτηρών στην FAO. «Με την εξαίρεση του Ιουλίου, ο δείκτης αυξανόταν κάθε μήνα φέτος», δήλωσε.

Από την αρχή του έτους, ο δείκτης τιμών ζάχαρης της οργάνωσης με έδρα την Ρώμη αυξήθηκε κατά 43%, με τις τιμές των φυτικών ελαίων να αυξάνονται κατά 21%, του κρέατος κατά 12% και των γαλακτοκομικών κατά 7%, καθώς η προσφορά περιορίστηκε εξ αιτίας των χαμηλότερων τιμών.

Tα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένης της βρόμης, του καλαμποκιού και του ρυζιού, ήταν ο μόνος κλάδος που εξασθένησε από τον Ιανουάριο, πέφτοντας σχεδόν κατά 4%.

Τον Αύγουστο, οι τιμές των φυτικών ελαίων αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωθούμενες από την ενίσχυση του φοινικέλαιου λόγω της χαμηλότερης σε σχέση με τις προβλέψεις παραγωγής στην Μαλαισία και της συνεχιζόμενης πίεσης των αποθεμάτων παγκοσμίως.

Αυτό συνέπεσε με την αυξανόμενη ζήτηση για εισαγωγές από σημαντικές χώρες- εισαγωγούς, κυρίως την Κίνα, την Ινδία και την ΕΕ. Διεθνώς οι τιμές της ελαιοκράμβης επίσης σταθεροποιήθηκαν, αντανακλώντας προβλέψεις για μικρότερη σοδειά στην Ευρώπη.

Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 9% από τον Ιούλιο, με ισχυρές τις αυξήσεις σε τυριά, πλήρες γάλα σε σκόνη και βούτυρο. Η αγορά υποστηρίχθηκε από πτωτική παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ.

O δείκτης τιμών ζάχαρης της FAO βρέθηκε στο ψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2012 και ήταν σχεδόν κατά 75% μεγαλύτερος σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι.

Η πρόσφατη αύξηση στις τιμές της ζάχαρης προκλήθηκε κυρίως από την ενίσχυση του Ρεάλ της Βραζιλίας, το οποίο ανατιμήθηκε έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Οι προβλέψεις για σημαντικό έλλειμμα στην προσφορά στις αγορές παγκοσμίως και οι προοπτικές μειωμένων αποθεμάτων στην Ασία επίσης ενίσχυσαν τις τιμές της ζάχαρης σε όλον τον κόσμο.

Οι τιμές των δημητριακών μειώθηκαν κατά 3% από τον Ιούλιο εξαιτίας της εποχικής πίεσης που τους ασκείται λόγω της συγκομιδής και των προβλέψεων για εξαιρετική παραγωγή βρόμης και καλαμποκιού. Διεθνώς οι τιμές ρυζιού ήταν χαμηλότερες λόγω του ισχνού αγοραστικού ενδιαφέροντος και της πρόβλεψης για μεγαλύτερης από το αναμενόμενο συγκομιδής.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.