Quantcast
FT: Τα κέρδη τρέχουν στις ΗΠΑ αλλά οι μετοχές… αγκομαχούν - enikonomia.gr
share

FT: Τα κέρδη τρέχουν στις ΗΠΑ αλλά οι μετοχές… αγκομαχούν

δημοσιεύτηκε:

Οι αμερικανικές εταιρείες παρουσιάζουν τα καλύτερα κέρδη εδώ και πάνω από επτά χρόνια και αριθμός ρεκόρ ξεπερνά τις προβλέψεις της Wall Street. Γιατί δεν αντιδρούν οι μετοχές;

Η σιωπηλή αντίδραση στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, υπονοεί ότι, ενάντια σε ένα πλαίσιο αυξημένου κόστους δανεισμού και άλλων παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τα κέρδη, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι μπορεί να είναι ορατή μια στροφή στον επιχειρηματικό κύκλο.

«Οι επενδυτές κοιτούν τα κέρδη και λένε ‘ωραία, το ξέραμε αυτό, αλλά τι θα κάνεις στο μέλλον;’», δηλώνει ο William Norris, επικεφαλής επενδυτικής στην CIBC Bank USA.

Με λίγο πάνω από τις μισές από τις εταιρείες του S&P 500 να έχουν δημοσιοποιήσει αποτελέσματα, οι μεγαλύτεροι όμιλοι των ΗΠΑ είναι σε τροχιά να επιδείξουν αύξηση 23,2% των κερδών ανά μετοχή έναντι της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με την ανάλυση της FactSet επί των ανακοινωμένων και αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Αυτός θα είναι ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του 2010.

Το 79% των ομίλων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι περισσότερες εταιρείες μπορούν να κάνουν «μασάζ» στις προσδοκίες ώστε να πετύχουν την υπέρβαση, αλλά ο φετινός ρυθμός υπερβαίνει τον μέσο όρο της πενταετίας που είναι 70%. Αν διατηρηθεί θα είναι ο υψηλότερος από τότε που η FactSet ξεκίνησε να παρακολουθεί στοιχεία αναφορικά με την επίτευξη/υπέρβαση/απώλεια των στόχων, το 2008.

Ο S&P 500 κερδίζει μόλις 0,5% από τη στιγμή που κορυφώθηκε η περίοδος των δημοσιεύσεων, στα μέσα Απριλίου, ενώ οι μετοχές των εταιρειών που ξεπέρασαν τις προσδοκίες δεν ανεβαίνουν όσο συνήθως.

Η αισιοδοξία αναφορικά με τα κέρδη ήταν μεγάλη καθώς οδεύαμε προς τις ανακοινώσεις, είπε ο Matt Forester επικεφαλής επενδύσεων στην Lockwood Advisors της BNY Mellon, ο οποίος υπολόγισε ότι οι μειώσεις εταιρικών φόρων από τον Τραμπ θα αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο σε αύξηση 7% των κερδών.

«Είχαμε γιγαντιαία αύξηση των προσδοκιών τα τελευταία ένα δυο τρίμηνα και ειδικά όταν έγιναν γνωστά τα νέα για τις μειώσεις φόρων», δήλωσε.

Κάποιες ανακοινώσεις κερδών περιελάμβαναν υπόνοιες για αυξημένα κόστη και η Caterpillar, ο παραγωγός μηχανημάτων κατασκευών, υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι τα κέρδη πρώτου τριμήνου θα μπορούσαν να είναι «το υψηλό σημείο για το έτος», τρομάζοντας την αγορά.

«Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θα μπορούσαν να διαβρώσουν τα κέρδη στο μέλλον», τονίζει ο Forester. «Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε κάποια ανησυχία για την αύξηση των μισθών, τα υψηλότερα επιτόκια και τις ανατιμήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων. Πρέπει να αναρωτηθούμε αν βλέπουμε την κορύφωση του ρυθμού αύξηση των κερδών».

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.