Quantcast
FT: Τα τρία καυτά ερωτήματα για το πετρέλαιο - enikonomia.gr
share

FT: Τα τρία καυτά ερωτήματα για το πετρέλαιο

δημοσιεύτηκε:

Απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα για το μαύρο χρυσό επιχειρεί να δώσει ο Ed Crooks των Financial Times μέσα από το ενδιαφέρον video.

Στο ερώτημα γιατί η ενεργειακή αγορά είναι τόσο ασταθής καταγράφει τις δυσκολίες που υπάρχουν να εξισορροπηθεί η προσφορά με τη ζήτηση.

Ένα επίσης κρίσιμο ερώτημα είναι τι συμβαίνει με την βιομηχανία shale gas στις ΗΠΑ. Πολλοί πίστευαν ότι δεν είναι κερδοφόρα ούτε όταν οι τιμές ήταν στα 100 δολάρια το βαρέλι. Κι’ όμως σχεδόν ένα χρόνο μετά την πτώση των τιμών η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει μειωθεί ελάχιστα.

Σύμφωνα με τον Ed Crooks η παραγωγή δεν μπορεί να αψηφά τη βαρύτητα για πάντα. Στα τέλη του χρόνου οι ΗΠΑ αναμένεται να παράγουν αρκετά λιγότερο πετρέλαιο από τα επίπεδα ρεκόρ του προηγούμενου διαστήματος.

Και μένει η πιο κρίσιμη ερώτηση: που πάνε οι τιμές. Οι προβλέψεις τονίζει είναι δύσκολες και θυμίζει τη δήλωση του επικεφαλής της Exxon Mobil Rex Tillerson. «Είμαι σχεδόν 41 χρόνια στη βιομηχανία και δεν έμαθα σχεδόν τίποτα για να προβλέπω τις τιμές, αλλά έμαθα πολλά για να αντιμετωπίζω τις μεταβολές τους».

Σύμφωνα πάντως με τον συντάκτη των FΤ αν έπρεπε να κάνει μια πρόβλεψη αυτή θα ήταν ότι η τιμή θα ανέβει τα επόμενα πέντε χρόνια. Προσθέτει ότι μπορεί να μην υπάρξει σημαντική άνοδο, αλλά δύσκολα θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα των 40 δολαρίων το βαρέλι…

Δείτε το σχετικό video των FT:

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.