Quantcast
FT: Τα... βρώμικα μυστικά των private equity funds - enikonomia.gr
share

FT: Τα… βρώμικα μυστικά των private equity funds

δημοσιεύτηκε:

Πιο αυστηροί κανόνες απαιτούνται για να εμποδίσουν τους διαχειριστές κεφαλαίων private equity να φουσκώνουν τεχνητά τις εκτιμήσεις για τις επιδόσεις τους, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ένωση που εκπροσωπεί επενδυτές σε buyout funds.

Η Institutional Limited Partners Association (ILPA) με έδρα την Ουάσιγκτον κάλεσε τον περασμένο μήνα τους διαχειριστές κεφαλαίων private equity να είναι απόλυτα ειλικρινείς για τις τεχνικές χρηματοοικονομικής μηχανικής που χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά για να εμφανιστούν καλύτερες αποδόσεις και να προσφέρουν παχυλά μπόνους επιδόσεων.

Τα private equity funds συγκεντρώνουν εισροές ρεκόρ από επενδυτές που προσελκύονται από την υπόσχεση ότι οι διαχειριστές των buyout funds θα επιτύχουν υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που προσφέρουν οι υπόλοιπες αγορές μετοχών και ομολόγων.

Η Preqin, υπολογίζει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων private equity άντλησαν περίπου 194 δισ. δολάρια το πρώτο μισό του 2017, περισσότερο από ότι ίδια περίοδο το 2007, όταν είχαν αντλήσει το ποσό ρεκόρ των 338 δισ. δολαρίων.

Tα χρήματα που υπόσχονται οι επενδυτές χρησιμοποιούνται από τους διαχειριστές κεφαλαίων private equity ως ασφάλεια για τραπεζικά δάνεια που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να πληρωθούν ντιλ, αντί να πληρωθούν με τα κεφάλαια πελατών.

Αυτή η όχι και τόσο γνωστή τεχνική, που αποκαλείται συχνά ως συνδρομητική γραμμή χρηματοδότησης (subscription-line financing), βοηθάει τους διαχειριστές κεφαλαίων να κερδίζουν μπόνους απόδοσης γιατί ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης τους βασίζεται στην ημερομηνία που αρχίζουν να χρησιμοποιούνται τα χρήματα ενός πελάτη .

«Αυτή η μεθόδευση αυξάνει τη φαινομενική επίδοση του fund αλλά δεν κάνει τίποτα για να αυξήσει τις πραγματικές αποδόσεις που κερδίζουν οι επενδυτές» λέει η Genifer Choi, managing στην ILPA.

Η κριτική της ILPA ευθυγραμμίζεται με τα σχόλια του Howard Marks, συνιδρυτή της Oaktree Capital, του εναλλακτικού επενδυτικού fund των $100 δισ.

«Ένα fund που χρησιμοποίησε μια συνδρομητική γραμμή και εμφάνισε ένα υψηλό εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) μπορεί να μην έχει κάνει και τόσο καλή δουλεία ή να έχει βγάλει για τους επενδυτές του τα ίδια λεφτά με ένα που δεν χρησιμοποίησε τέτοια γραμμή» λέει ο κ. Μarks.

H ένωση ζητάει τα στοιχεία για τις αποδόσεις να καταγράφονται από την στιγμή που ένας διαχειριστής ξεκινάει να χρησιμοποιεί το τραπεζικό δάνειο, αντί για την αργότερη ημερομηνία στην οποία γίνεται χρήση των κεφαλαίων ενός πελάτη.

Η αλλαγή αυτή θα είχε ως συνέπεια να μειωθούν οι αναφερόμενες αποδόσεις και να γίνει λιγότερο πιθανό ένας διαχειριστής κεφαλαίων private equity να ζητήσει το στάνταρντ μπόνους απόδοσης 20%.

Η ILPA θέλει να επιβληθούν πιο αυστηροί περιορισμοί στο μέγεθος των δανείων για την συνδρομητική γραμμή χρηματοδότησης και ένα όριο 180 ημερών για τη χρήση αυτών των μηχανισμών δανεισμού, οι οποίοι πολλές φορές φτάνουν τα ένα ή δύο χρόνια. Θέλει επίσης οι διαχειριστές κεφαλαίων private equity να προσφέρουν τριμηνιαίες ενημερώσεις για τα δάνεια αυτά, καθώς και λεπτομέρειες για το πώς οι μηχανισμοί αυτοί επηρεάζουν την απόδοση ενός fund.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επενδυτές έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες πληροφορίες όσον αφορά τη χρήση συνδρομητικών γραμμών πίστωσης από τους διαχειριστές και πως αυτοί οι μηχανισμοί επηρεάζουν την ευθυγράμμιση των συμφερόντων ανάμεσα στις δύο πλευρές» σημειώνει η κα. Choi.

Η ένωση ανησυχεί πως η χρήση των συνδρομητικών γραμμών μπορεί να παγιδεύσει τους επενδυτές σε απρόβλεπτα νομικά προβλήματα ή να τους επιβαρύνει με μη αναμενόμενους φορολογικούς λογαριασμούς.

Ένας παράγοντας που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη της συνδρομητικής γραμμής χρηματοδότησης είναι πως το κλασσικό όριο για απόδοση 8% που πρέπει να επιτευχθεί για την λήψη των μπόνους απόδοσης έχει γίνει πιο δύσκολο στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Αλλά το κόστος της εξυπηρέτησης αυτών των δανείων μπορεί να ανέλθει σε εκατομμύρια στερλίνες και να μειώσει τις τελικές αποδόσεις για τον επενδυτή. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε προμήθεια και τόκος για τα τραπεζικά δάνεια πληρώνονται από τους επενδυτές του fund, σύμφωνα με την ILPA.

«Το βάρος που μεταφέρεται στους επενδυτές για την εξασφάλιση της συνδρομητικής γραμμής πίστωσης θα πρέπει να γίνεται ξεκάθαρο» υποστηρίζει η κα. Choi, προσθέτοντας ότι η χρήση αυτών των δανείων «αυξάνεται αλματωδώς».

Ο Maurice Gordon, επικεφαλής private equity στην Guardian Life, τον όμιλο αμοιβαίας ασφάλισης με έδρα την Νέα Υόρκη, λέγει ότι οι τράπεζες έχουν γίνει «κάπως επιθετικές» στο να βάζουν σε πειρασμό τους νεότερους διαχειριστές κεφαλαίων με τις συνδρομητικές γραμμές, προσφέροντας μεγαλύτερα δάνεια για μεγαλύτερες περιόδους που φτάνουν ως και τα δύο έτη.

Ο ίδιος σημειώνει ότι πρέπει να ενισχυθούν τα κριτήρια αναφοράς και δημοσιοποίησης, ώστε οι επενδυτές να έχουν καλύτερη εικόνα για τον αντίκτυπο των συνδρομητικών γραμμών στην απόδοση του fund. «Μπορεί να προκύψουν ουσιαστικές διαφορές στις αποδόσεις ενός fund ανάλογα με το αν χρησιμοποιηθεί ή όχι μια τέτοια γραμμή» προσθέτει ο κ. Γκόρντον.

Ο Iain Leigh, επικεφαλής για το private equity στην APG, την ολλανδική εταιρεία διαχείρισης συνταξιοδοτικών κεφαλαίων με ενεργητικό 451 δισ. ευρώ, λέει πως οι επενδυτές θα έπρεπε να ανησυχούν για επιπρόσθετα ρίσκα που έχει δημιουργήσει η χρήση αυτών των γραμμών.

«Βλέπουμε έναν αριθμό διαχειριστών κεφαλαίων private equity να τραβούν τα όρια στη διάρκεια των δανείων και στο ποσό της μόχλευσης που χρησιμοποιείται» τονίζει ο κ. Leigh, προσθέτοντας ότι αυτό προκαλεί στρεβλώσεις στην απόδοση. «Οι επενδυτές πρέπει να στηρίξουν την πρόταση τα private equity funds να αποκαλύπτουν τις αποδόσεις τους εξαιρουμένων των συνεπειών από τις συνδρομητικές γραμμές, για να διασφαλίσουν πιο δίκαιες συνθήκες» αναφέρει.

Ωστόσο, πολλοί θεσμικοί επενδυτές στηρίζουν τη χρήση συνδρομητικών γραμμών ως εργαλείου που τους βοηθάει να χειρίζονται τις ταμειακές ροές.

Αλλά κάποιοι διαχειριστές δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων πληρώνονται και αυτοί με βάση μπόνους που βασίζονται στο εσωτερικό βαθμό απόδοσης των χαρτοφυλακίων με επενδύσεις σε private equity, μια ξεκάθαρη σύγκρουση συμφερόντων που κάνει πολύ λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο να ασκήσουν κριτική στις συνδρομητικές γραμμές.

Η αξία των ενεργών δανείων για τις γραμμές αυτές είναι περίπου 400 δισ. δολάρια σύμφωνα με τον Tim Powers, managing partner στην Haynes and Boone, την αμερικάνικη νομική εταιρεία. Βετεράνος της αγοράς, ο κ. Powers αρνείται κατηγορηματικά ότι οι επενδυτές αδικούνται από τους διαχειριστές κεφαλαίων private equity μέσω της χρήσης συνδρομητικών γραμμών.

«Οι επενδυτές των private equity είναι αρκετά ενημερωμένη. Καταλαβαίνουν ότι τα οφέλη αντισταθμίζουν το κόστος του δανείου» υποστηρίζει ο κ. Powers, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές μπορούν να επιβάλλουν όρια στην χρήση των γραμμών πίστωσης από τους διαχειριστές κεφαλαίων private equity.

Eπισημαίνει πως οι μηχανισμοί απέδειξαν την αξία τους στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, αποτρέποντας τους επενδυτές από το να πουλήσουν στοιχεία ενεργητικού σε εξευτελιστικές τιμές για να καλύψουν τις υποσχέσεις προσφοράς κεφαλαίων στους διαχειριστές.

«Οι συνδρομητικές γραμμές είναι επωφελείς για τους δανειστές, τους διαχειριστές κεφαλαίων private equity και τους επενδυτές τους» λέει ο κ. Powers.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.