Quantcast
FT: Το ράλι του 2017 και οι παρακαταθήκες για τις μετοχές στις ΗΠΑ - enikonomia.gr
share

FT: Το ράλι του 2017 και οι παρακαταθήκες για τις μετοχές στις ΗΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Το πρώτο έτος υπό τον πρόεδρο Τραμπ ήταν ήσυχο και ικανοποιητικό, τουλάχιστον για όσους έχουν αμερικανικές μετοχές. Οι επενδυτές του S&P 500 είναι πλουσιότεροι κατά 20%, αν συμπεριληφθούν και τα 418 δισ. δολάρια των μερισμάτων που πληρώθηκαν.

Η ανοδική πορεία για τον δείκτη ήταν σχεδόν «αρχοντική», χωρίς μια μέρα να έχει αυξηθεί ή μειωθεί κατά 2%. Στην πραγματικότητα, υπήρξαν φέτος μόνο οκτώ ημέρες που ο δείκτης κινήθηκε κατά 1%, σύμφωνα με τους δείκτες S&P και Dow Jones.

Πρέπει να επιστρέψουμε στο 1964, όταν ο Lyndon Johnson υπέγραψε τον νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα -για να βρούμε έτος με λιγότερες ημέρες τέτοιων μεταβολών.

Με το βλέμμα στο 2018, η ερώτηση που παραμένει είναι, τι άλλαξε τους τελευταίους 12 μήνες για να δικαιολογεί τέτοια διεύρυνση του αμερικανικού πλούτου; Πάρτε τις υποσχόμενες περικοπές φόρων, σε ένα νομοσχέδιο που φαίνεται πιθανό να φτάσει στο γραφείο του προέδρου για υπογραφή πριν τα Χριστούγεννα. Μόνιμη μείωση του συντελεστή φόρου για τις εταιρείες, από 35% σε 21%, θα έπρεπε να σημαίνει ότι τα κέρδη μετά τον φόρο στους μετόχους θα ήταν περίπου 20% υψηλότερα στο προβλεπόμενο μέλλον.

Αλλά, οι αμερικανικές εισηγμένες εταιρείες δεν πληρώνουν τον ονομαστικό συντελεστή. Ο μέσος φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες στον S&P 500 είναι κάτω του 26%, σύμφωνα με την S&P DJI. Έτσι μία μείωση, στο νέο, χαμηλότερο συντελεστή θα μπορούσε, ίσως αισιόδοξα, να αυξήσει τα καθαρά κέρδη κατά 6%.

Οι προσδοκίες κερδοφορίας, εν τω μεταξύ, έχουν υποχωρήσει, καθώς η αγορά έχει ανέβει. Πριν αναλάβει ο κ. Τραμπ, οι αναλυτές έβλεπαν συλλογικά κέρδη 131 δολαρίων ανά μετοχή για τις εταιρείες του S&P 500, το 2017. Το νούμερο τώρα είναι στα 125 δολάρια. Παρόμοιες εκτιμήσεις για τον επόμενο χρόνο έχουν ήδη μειωθεί ελαφρώς, από τα 146 στα 144 δολάρια.

Ο υπαινιγμός είναι ότι η αμερικανική αγορά μετοχών έχει ανέβει απλώς από τη ζήτηση για μετοχές, που έχει ωθήσει τις αποτιμήσεις υψηλότερα. Ίσως αυτός ο ενθουσιασμός να έχει βάσεις και να υποστηρίζεται, αλλά υπογραμμίζει πόσα οφείλει η αμερικανική αγορά σε μόλις πέντε εταιρείες.

Το ένα τέταρτο των κερδών του S&P 500 φέτος μπορεί να αποδοθεί στην άνοδο της τιμής των μετοχών της Apple, της Microsoft, της Amazon, του Facebook και της Alphabet.

Είναι πιθανόν οι μονοπωλιακές δυνάμεις αυτών των γιγάντων της τεχνολογίας να εξακολουθούν να υποεκτιμώνται. Η έκπληξη είναι ότι χρειάζονται, για να ωθήσουν την έκρηξη της αγοράς.

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.