Quantcast
FT: Τρία κρίσιμα ερωτήματα της εβδομάδας στις αγορές - enikonomia.gr
share

FT: Τρία κρίσιμα ερωτήματα της εβδομάδας στις αγορές

δημοσιεύτηκε:

Κάποια σημαντικά σημεία για τους επενδυτές, καθώς ξεκινάει η νέα επενδυτική εβδομάδα.

Η μετάβαση των επενδυτών από την τεχνολογία στα χρηματοοικονομικά θα έχει διάρκεια;

Οι μετοχές τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο δεν έχουν καλή πορεία τελευταία, αντικατοπτρίζοντας τα ισχυρά κέρδη του τομέα που ρευστοποιούνται, καθώς κάποιοι επενδυτές βλέπουν έτσι να φτάνουν στο τέλος του χρόνου.

Αυτοί που ωφελούνται, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, ήταν μετοχές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με το κλίμα να ενισχύεται από τις προσδοκίες για λιγότερο βαρύ ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι φορολογικές περικοπές φαίνεται επίσης ότι βοηθούν τον κλάδο, δεδομένου ότι πληρώνει έναν πραγματικό φορολογικό συντελεστή άνω του 30%.

Ενώ οι ελπίδες είναι μεγάλες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής, υπό την ηγεσία του Τζέι Πάουελ, είναι εντέλει «καλά νέα» για τις τράπεζες, μένει να δούμε πόσο θα χαλαρώσει το λουρί, σημειώνουν κάποιοι επενδυτές.

Από την άλλη, υπάρχει το ερώτημα, πόση βουτιά θα κάνουν οι μετοχές τεχνολογίας πριν βγουν αγοραστές, με δεδομένο τον, μόνιμα καλό, ρόλο του τομέα στο τρέχον ράλι.

Οι αναλυτές της Τράπεζας της Αμερικής Merrill Lynch σημειώνουν ότι οι διευθυντές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν μειώσει την υπερβάλλουσα (overweight) στάση τους σε μετοχές τεχνολογίας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

«Η συσσώρευση συνεχίζει να είναι συνεχής κίνδυνος για την τεχνολογία», σύμφωνα με τη Merrill Lynch, προτού σημειώσει: «Παρά τον κίνδυνο συγκέντρωσης, αναμένουμε ότι η τεχνολογία θα υπεραποδώσει (outperform), καθώς η ευφορία θα έρθει τελικά».

Οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών θα αναβαθμίσουν το δολάριο ή το ευρώ;

Αυτή την εβδομάδα, η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη και θεωρείται ότι θα ανεβάσει άλλες 25 μονάδες βάσης το ημερήσιο επιτόκιο, με ανώτατο όριο, το 1,5%. Επίσης, συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, για επικαιροποίηση των μακροοικονομικών προβλέψεων έως το 2020.

Για τους επενδυτές και τις αγορές, οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι σταθερά κολλημένες σε διαφορετικές φάσεις του κύκλου πολιτικής τους. Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα προσανατολίζεται προς το να αυξήσει σταθερά το κόστος του ημερήσιου δανεισμού, την ώρα που μειώνει με αργό ρυθμό τον τεράστιο ισολογισμό της. Τα μισθολογικά στοιχεία που έδειξαν αύξηση με ετήσιο ρυθμό 2,5% για τον Νοέμβριο, στην τελευταία μηνιαία έκθεση, δεν αλλάζουν τις προσδοκίες για την αμερικανική πολιτική.

Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο περιορισμός των 60 δισ. ευρώ ομολόγων που επί του παρόντος αγοράζει κάθε μήνα, σε 30 δισ. από τον Ιανουάριο, με τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων να μπαίνουν στο παιχνίδι το 2019.

Όμως, καθώς η Ουάσινγκτον αναμένεται να επιτύχει τη φορολογική μεταρρύθμιση πριν από τα Χριστούγεννα, θα μπορούσαμε να δούμε έναν ελαφρώς πιο έντονο (hawkish) τόνο από το Federal Open Market Committee. Η συνεδρίασή του αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει την υποβολή των προβλέψεων του Randy Quarles για τα επιτόκια τα επόμενα χρόνια, αντικαθιστώντας αυτές του Stanley Fischer.

«Κατά την άποψή μας, οι προβλέψεις είναι πιθανό να είναι αρκετά παρόμοιες, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος o Quarles να έχει πιο θετική προοπτική μακροπρόθεσμα, με το επιχείρημα ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα και η απορρύθμιση θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», γράφουν οι αναλυτές της Merrill Lynch.

Για την αγορά συναλλάγματος, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την ώθηση του δολαρίου λίγο πιο ψηλά και να επεκτείνει το πρόσφατο ράλι του, καθώς ο ευαίσθητος πολιτικά τίτλος του 2ετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει το 1,8% για πρώτη φορά από το 2008.

Το ευρώ υποχώρησε από το 1,1960 δολάριο στα τέλη Νοεμβρίου στο 1,17 δολάριο, μια υποχώρηση που συνέπεσε με τη διαφορά μεταξύ του διετούς αμερικανικού και γερμανικού ομολόγου να ξεπερνά τις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό είναι πάνω από τις 2,2 ποσοστιαίες μονάδες στις αρχές Οκτωβρίου και θα πρέπει να ευνοήσει τη διατήρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, με βάση το επιτόκιο.

Κάτι που επίσης βοηθά το δολάριο είναι τα σημάδια αύξησης της χρηματοδότησης σε δολάρια από ευρωπαϊκές και άλλες ξένες τράπεζες. Οι επενδυτές σημειώνουν ότι το κόστος απόκτησης δολαρίων μέσω ανταλλαγής νομισμάτων γίνεται πιο ακριβό για τους επενδυτές, με βάση την Ιαπωνία και την Ευρώπη.

Καθώς τα μισθολογικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή δεν έδωσαν κανένα λόγο στους επενδυτές για να αλλάξουν τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια των ΗΠΑ, το δολάριο εξασθένησε.

Υπάρχουν όμως αναλυτές που βλέπουν θετικά τις προοπτικές του δολαρίου τους πρώτους έξι μήνες του 2018, καθώς υπάρχουν κι εκείνοι που βλέπουν περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ. Οπότε η επιλογή μπορεί να εξαρτηθεί από τις εκθέσεις των κεντρικών τραπεζών.

«Ξεκούραση» για τον χρυσό;

Το πολύτιμο μέταλλο νιώθει την πίεση καθώς η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού, την ώρα που το δολάριο έχει βρει κάποια υποστήριξη.

Ο χρυσός έπεσε πάνω από $30, κάτω από τα 1.250 δολάρια η ουγγιά, την περασμένη εβδομάδα, αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο του, από τα τέλη Ιουλίου.

Ο Alan Ruskin από την Deutsche Bank σημειώνει ότι με βάση τις θεμελιώδεις προοπτικές, η τιμή του χρυσού έχει μείνει πίσω έναντι της αυξημένης εμπιστοσύνης στην αγορά ομολόγων, για αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Ενα ενθαρρυντικό στοιχείο, προσθέτει ο κ. Ruskin. «Ο λόγος χρυσός/ασήμι πλησιάζει τα επίπεδα (80+), εκεί, όπου θα πρέπει ο χρυσός να κάνει στροφή, για να ανέβει σύντομα».

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.