Quantcast
Φυσικό αέριο: Καθυστερεί η κατασκευή του υπεραγωγού Power of Siberia 2 - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Καθυστερεί η κατασκευή του υπεραγωγού Power of Siberia 2

δημοσιεύτηκε:

Καθυστέρηση στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τα δυτικά κοιτάσματα της Ρωσίας  με την Κίνα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Μογγολίας, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στην Μόσχα, στο μέτρο που η χώρα σχεδιάζει να στρέψει στο Πεκίνο τις ποσότητες αερίου που πουλούσε στην Ευρώπη.

Πρόκειται για τον αγωγό Power of Siberia 2, ο οποίος θα περνά από την Μογγολία. Η κατασκευή του είναι προγραμματισμένη από καιρό, αλλά οι κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,  προτεραιοποιήθηκε.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μογγολίας Luvsannamsrain Oyun-Erdene στους Financial Times η κατασκευή του αγωγού μήκους 3.550 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων 950 χιλιομέτρων μέσω μογγολικού εδάφους, αναμένεται να ξεκινήσει το 2024. Ερωτηθείς εάν οι εταίροι θα τηρήσουν  χρονοδιάγραμμα, είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε κρίσιμες λεπτομέρειες του έργου.

«Χρειάζονται ακόμα περισσότερο χρόνο για να κάνουν πιο λεπτομερή έρευνα σχετικά με τις οικονομικές μελέτες», είπε ο Oyun-Erdene σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι οι παγκόσμιες τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια είχαν περίπλοκες διαπραγματεύσεις. «Η κινεζική και η ρωσική πλευρά εξακολουθούν να κάνουν τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις και εργάζονται για τα οικονομικά οφέλη» είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν τουλάχιστον δύο φορές πέρυσι, αλλά ενώ η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει την ετοιμότητά της να επισπεύσει τον PS-2, το Πεκίνο είναι εμφανώς σιωπηλό.

Η Κίνα λαμβάνει ήδη φυσικό αέριο από την ανατολική Ρωσία μέσω του πρώτου αγωγού Power of Siberia, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί το 2019. Μετέφερε περίπου 23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρυσι και αναμένεται να φτάσει σε πλήρη χωρητικότητα 38 bcm το 2025.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.