Quantcast
Φυσικό αέριο: Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 μηνών η τιμή του - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 μηνών η τιμή του

δημοσιεύτηκε:

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 μηνών “σκαρφάλωσε ” σήμερα  η τιμή του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο εν μέσω πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Όπως μετέδωσε το barchart.com η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε σήμερα στις 11.10 π.μ μια αύξηση της τάξεως του 1,13% και ανήλθε στα 53,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 53.002 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες στο κλείσιμο του. Αξιοσημείωτο είναι δε πως την πιο υψηλή τιμή που άγγιξε σήμερα το φυσικό αέριο ήταν στα 56,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα του barchart.com 

 

 

Γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα

Το www.bnnbloomberg.ca παραθέτει τους λόγους για τους οποίους οι τιμές στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς αλλά και λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί στον αγωγό μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας . Ωστόσο την ίδια ώρα το δημοσίευμα αναφέρει πως η αγορά του φυσικού αερίου είναι σε πολύ καλύτερη θέση τώρα από ό,τι  ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2ο22 . Τα αποθέματα του φυσικού αερίου είναι υψηλά, η βιομηχανική ζήτηση μειώνεται και έχουν προστεθεί νέες εγκαταστάσεις εισαγωγής.  Πάντως  σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις αναλυτών, η Ευρώπη φαίνεται πως θα έχει ζεστό χειμώνα και πως αυτό θα περιορίσει τη ζήτηση του φυσικού αερίου  Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη πολύ.

 Οι προβλέψεις 

-Τις προβλέψεις για την τιμή του φυσικού αερίου για το επόμενο διάστημα έκανε ο  συνεργάτης  του Κέντρου  Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια,  Άιρα Τζόζεφ.  Είναι υπερβολικός ο φόβος για έλλειψη προσφοράς του φυσικού αερίου αλλά και για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ακόμη  απότομη άνοδο των τιμών  ακόμη και εάν τα αποθέματα είναι υψηλά  και η ζήτηση είναι αδύναμη τόνισε ο κ. Τζόζεφ,

-Από την πλευρά του ο επικεφαλής της APAC στη Marex, Toby Copson είπε πως ο πόλεμος  τρομάζει τις αγορές. Το ενδεχόμενο να υπάρξει διακοπή του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις ροές τόσο τη ναυτιλία όσο και τον όγκο σημείωσε.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.