Quantcast
Φυσικό αέριο: "Τσίμπησε" η τιμή του μετά το χαμηλό 12μήνου - Τι θα αλλάξει στα τιμολόγια του ρεύματος Φεβρουαρίου - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: “Τσίμπησε” η τιμή του μετά το χαμηλό 12μήνου – Τι θα αλλάξει στα τιμολόγια του ρεύματος Φεβρουαρίου

δημοσιεύτηκε:

“Τσίμπησε”  σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου μετά την πτωτική πορεία που είχε χθες.

Όπως μεταδίδει το www.barchart.com, η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε σήμερα στις 3.50μμ μια αύξηση της τάξεως του 4,96 % και ανήλθε στα 68,250 ευρώ ανά μεγαβατώρα  από το χαμηλό 12μήνου που κατέγραψε χθες (65,022 ευρώ/MWh).  Δηλαδή η τιμή του χθες  βρέθηκε σε επίπεδα που ήταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Δείτε αναλυτικά το πίνακα του barchart.com

Φυσικό αέριο: Ποιος είναι ο φόβος των ενεργειακών αναλυτών

Την εκτίμηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει κρίση στο θέμα του φυσικού αερίου το χειμώνα του 2023 εξέφρασαν πρόσφατα οι ενεργειακοί αναλυτές. Ωστόσο αυτό θα κριθεί από το πόσο κρύος θα είναι ο καιρός τους επόμενους μήνες δηλαδή τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, όπως ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg επικαλούμενο σχετικές προβλέψεις αναλυτών. Διότι εάν ο καιρός είναι ζεστός το διάστημα αυτό, τότε οι πολίτες δεν θα χρησιμοποιήσουν πολύ το φυσικό αέριο για να ζεστάνουν τα σπίτια τους και θα υπάρχουν περισσότερα αποθέματα φυσικού αερίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όταν τελειώσει ο χειμώνας.

Για το θέμα του φυσικού αερίου μίλησε πρόσφατα και ο αναλυτής Dr Matthew Chadwick. Όπως είπε, σύμφωνα με το Bloomberg οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2030, καθώς η αγορά χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί σε αυτήν την αλλαγή δυναμικής της προσφοράς και ζήτησης στην Ευρώπη.

Ρεύμα: Τι θα αλλάξει στα τιμολόγια του Φεβρουαρίου

Υποχωρούν το πρώτο πενθήμερο του Ιανουαρίου οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ. Εάν συνεχιστεί αυτή τη πτώση των τιμών, τότε αναμένεται μειωθούν και οι τιμές στα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο. Ωστόσο οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι και αύριο η τιμή ρεύματος στην Ελλάδα θα βρίσκεται πάνω από τα επίπεδα των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί στα 206, 91 ευρώ ανά μεγαβατώρα, παρόλο που θα σημειώσει μια πτώση της τάξεως του 3%, σύμφωνα με την ιστοσελίδα  https://euenergy.live/

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.