Quantcast
Γαλλία και Γερμανία αντιδρούν στην ανακατανομή των μεταναστών εντός ΕΕ - enikonomia.gr
share

Γαλλία και Γερμανία αντιδρούν στην ανακατανομή των μεταναστών εντός ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Την ανησυχία τους για το σχέδιο δράσης της Κομισιόν, το οποίο περιλαμβάνει την ανακατανομή των μεταναστών που φθάνουν ομαδόν στις ελληνικές και τις ιταλικές ακτές, στα κράτη-μέλη της ΕΕ, εξέφρασαν η Γαλλία και η Γερμανία.

 Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών δήλωσαν έτοιμοι να μελετήσουν την πρόταση της Κομισιόν για μία πιο δίκαιη κατανομή των μεταναστών βάσει ποσοστώσεων που θα προκύπτουν από το ΑΕΠ, τον πληθυσμό, το ποσοστό ανεργίας και τον αριθμό των προσφύγων που είναι εγκατεστημένοι σε κάθε χώρα. Τονίζουν ωστόσο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβάλει οι δύο χώρες, προκειμένου να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο.

 «Αυτός ο προσωρινός μηχανισμός μετεγκατάστασης πρέπει να βασίζεται σε δύο αρχές εξίσου σημαντικές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη. Πιστεύουμε ότι η ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις δύο αρχές δεν έχει ακόμη επιτευχθεί στην πρόταση που παρουσιάστηκε από την Κομισιόν», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εσωτερικών στην ανακοίνωσή τους.

 Η πρόταση της Επιτροπής αφορά τη μετεγκατάσταση 40.000 συνολικά αιτούντων άσυλο, 24.000 προερχόμενων από την Ιταλία και 16.000 από την Ελλάδα, ενώ σε ποσοστό 40% αφορά Σύρους και υπηκόους της Ερυθραίας.

Για να εγκριθεί το σχέδιο της Επιτροπής, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των 28 χωρών – μελών της Ένωσης, το οποίο μοιάζει σχεδόν ανέφικτο. Η Βρετανία έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να το αποδεχτεί, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχει επίσης δείξει τις προθέσεις του χαρακτηρίζοντας το σχέδιο της Κομισιόν παρανοϊκή ιδέα.

Εκτός από τη Βρετανία και την Ουγγαρία ωστόσο, και η Δανία και η Ιρλανδία περιλαμβάνονται στις χώρες οι οποίες τορπιλίζουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν. Την περασμένη εβδομάδα ο Φάιμαν άσκησε δριμεία κριτική στις χώρες αυτές, τονίζοντας πως αυτή «δεν είναι συμπεριφορά αλληλεγγύης».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.