Quantcast
Γαλλία: Ουδέτερη συσκευασία στα τσιγάρα από το 2016 - enikonomia.gr
share

Γαλλία: Ουδέτερη συσκευασία στα τσιγάρα από το 2016

δημοσιεύτηκε:

Μετά το πράσινο φως της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στην ενιαία και ουδέτερη συσκευασία στα πακέτα τσιγάρων η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει στη μείωση των ετησίως 73.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα.

Ίδιο μέγεθος, ίδιο χρώμα, χωρίς ευδιάκριτο λογότυπο, έτσι θα είναι από τον Μάιο του 2016, το λεγόμενο «ουδέτερο πακέτο τσιγάρων» για το οποίο ψήφισαν οι Γάλλοι βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση, στο πλαίσιο συνολικής νομοθεσίας για θέματα υγείας.

Η μάρκα των τσιγάρων θα αναφέρεται με μικρούς χαρακτήρες και την ίδια γραμματοσειρά, ενώ ο χώρος που απελευθερώνεται θα καλύπτεται από μηνύματα για την επικινδυνότητα του καπνίσματος ή σοκαριστικές φωτογραφίες από ανθρώπινα όργανα παραμορφωμένα από τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Καπνοβιομήχανοι και καπνοπώλες έχουν βέβαια κινητοποιηθεί και μιλούν για μέτρο αναποτελεσματικό αλλά και για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, μιας και στα πακέτα δεν θα υπάρχει πια ευδιάκριτο λογότυπο. Η υπουργός υγείας Μαρισόλ Τουρέν όμως δείχνει αποφασισμένη. Στόχος της είναι να γίνουν τα πακέτα όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστικά, ιδιαίτερα για τους νέους.

Τους νέους αφορά και δεύτερο μέτρο για το παθητικό κάπνισμα, με το οποίο απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα σε αυτοκίνητο με άτομα νεότερα των 18 ετών. Αρχικά το όριο ήταν 12 ετών ύστερα όμως από ευρεία συζήτηση στο κοινοβούλιο το όριο αυξήθηκε στα 18.

Νόμος που απαγορεύει τα πολύ αδύνατα μοντέλα

Η καταπολέμηση της ανορεξίας είναι επίσης ένας άλλος στόχος της νομοθεσίας στο χώρο της υγείας. Αφορά ιδιαίτερα τα νεαρά κορίτσια, που συχνά έχουν σαν πρότυπο τα πολύ αδύνατα μοντέλα των οίκων μόδας. Με τροπολογία απαγορεύεται η άσκηση του επαγγέλματος του μοντέλου εφ’ όσον ο δείκτης σωματικής μάζας είναι μικρότερος του 18 που σημαίνει, για παράδειγμα, 55 κιλά για 1,75 ύψος. Το μέτρο έχει προκαλέσει αναστάτωση στα πρακτορεία μοντέλων που θεωρούν ότι στιγματίζονται με το νέο νόμο που ενέκρινε η Γαλλική Εθνοσυνέλευση.


Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.