Quantcast
Γαλλία: Ποιες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων αναστέλλονται από αύριο και γιατί - enikonomia.gr
share

Γαλλία: Ποιες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων αναστέλλονται από αύριο και γιατί

δημοσιεύτηκε:

Αναστέλλεται από αύριο, Πέμπτη στη Γαλλία η εισαγωγή αγροτικών προϊόντων που έχουν καλλιεργηθεί με ορισμένες ουσίες και η χρήση είναι απαγορευμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρεται σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης της χώρας.

Αυτό γίνεται εν αναμονή της λήψης των «κατάλληλων σχετικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και για μέγιστη διάρκεια 1 έτους.

Οι εν λόγω απαγορευμένες ουσίες είναι μυκητοκτόνα και ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών και κυρίως στα νοτιοαμερικανικά αβοκάντο, μάνγκο και γκουάβα. Το διάταγμα προβλέπει μέγιστη διάρκεια ενός μήνα για τη διάθεση των αποθεμάτων, αφού τεθεί σε ισχύ.

Το διάταγμα αφορά «σε μεγάλο βαθμό τη Νότια Αμερική εάν ληφθεί υπόψη το προφίλ των προϊόντων. Όμως δεν είναι ένα διάταγμα που στρέφεται εναντίον της Νότιας Αμερικής αλλά κατά κάθε χώρας στον κόσμο που καλλιεργεί τα εν λόγω φρούτα και λαχανικά με κάποιες απ’ αυτές τις πέντε ουσίες», ανέφερε πρόσφατα το υπουργείο Γεωργίας.

Για την ενεργοποίηση του μέτρου αυτού θα πρέπει να δώσουν τώρα το “πράσινο φως “οι Βρυξέλλες. Σε αυτές μεταβαίνει σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Γεωργίας Ανί Ζενεβάρ προκειμένου να συμμετάσχει σε μια ειδική Σύνοδο που θα γίνει για θέματα που αφορούν τη Mercosur και την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). με την παρουσία Ευρωπαίων ομολόγων.

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει περιθώριο 10 ημέρες για να αναλύσει το παραπάνω. Συνεπώς το παραπάνω θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα απ’ αυτές τις 10 ημέρες. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί τελικά:

  • είτε να μην αντιταχθεί και να το αφήσει σε ισχύ
  • είτε να το γενικεύσει σε όλη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση (…)
  • και μπορεί επίσης να αντιταχθεί σ’ αυτό», όπως ανακοίνωσε  το υπουργείο Γεωργίας.

Επίσης μέσω του διατάγματος ζητείται από τις επιχειρήσεις του κλάδου της διατροφής να διενεργήσουν ελέγχους  προκειμένου να εξασφαλιστεί πως τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα δεν θα περιέχουν τις εν λόγω απαγορευμένες ουσίες.

Οι πέντε ουσίες είναι η mancozeb, που χρησιμοποιείται στα αβοκάντο, τα μάνγκο ή ακόμα τις πιπεριές, το θειοφαινικό μεθύλιο (κυδώνια, εσπεριδοειδή, βρόμη…), η glufosinate (πατάτες), η carbendazim και η benomyl (τομάτες, σπόροι σόγιας, σιτάρι…).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.