Quantcast
Γαλλία: Προσπάθειες να αποτραπεί η άνοδος της ακροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές - enikonomia.gr
share

Γαλλία: Προσπάθειες να αποτραπεί η άνοδος της ακροδεξιάς στις περιφερειακές εκλογές

δημοσιεύτηκε:

Ώρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές στην Γαλλία με την άκρα δεξιά να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και η δεξιά αντιπολίτευση ρίχνουν τις τελευταίες τους δυνάμεις στη μάχη για να κινητοποιήσουν το εκλογικό σώμα και να αποτρέψουν μια αναμενόμενη άνοδο του Εθνικού Μετώπου (FN).

Σε μια σπάνια τοποθέτηση πριν από εκλογές, ο διευθυντής της εφημερίδας Le Monde, Ζερόμ Φενογκλιό, χαρακτήρισε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν “απάτη” που “συνιστά σοβαρή απειλή για τη χώρα” .

Νέα δημοσκόπηση επιβεβαίωσε χθες, τελευταία ημέρα μιας προεκλογικής εκστρατείας που διεξήχθη στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, ότι το Εθνικό Μέτωπο εξακολουθεί να παραμένει πρώτο στις προθέσεις ψήφου για τις εκλογές των οποίων ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί αύριο.

Το FN λαμβάνει ποσοστό 29,5% σε εθνικό επίπεδο και προηγείται του αντιπολιτευόμενου κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί (LR) του πρώην προέδρου της δεξιάς Νικολά Σαρκοζί και των κεντρώων συμμάχων του (28,5%), καθώς και των Σοσιαλιστών (PS) του Φρανσουά Ολάντ, που έρχονται τρίτοι με 23%.

“Τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις, με τη χώρα να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι εκλογές της Κυριακής λαμβάνουν μια απροσδόκητη ιστορική διάσταση”, γράφει η εφημερίδα Le Parisien.

“Αυτές οι εκλογές είναι περιφερειακές και ταυτόχρονα θα τις παρακολουθήσουν σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο”, δήλωσε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Μετά τη μεγάλη άνοδό του πέρυσι στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, το Εθνικό Μέτωπο φιλοδοξεί να προκαλέσει ένα πρωτοφανές πολιτικό σοκ στις περιφερειακές εκλογές, τις τελευταίες που διεξάγονται στη Γαλλία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν σημείωσε ήδη άνοδο τους τελευταίους μήνες, αλλά το τραύμα των τζιχαντιστικών επιθέσεων στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων στις 13 Νοεμβρίου, φαίνεται ότι ενίσχυσε την ώθησή του.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το τοποθετούν στην πρώτη θέση σε τέσσερις έως έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Η νίκη του στο δεύτερο γύρο στις 13 Δεκεμβρίου προβλέπεται σε τουλάχιστον δύο περιφέρειες, κάτι πρωτοφανές για τη Γαλλία.

Η Λεπέν είναι το μεγάλο φαβορί στο βορρά (Νορ-Πα-ντε-Καλαί, Πικαρδία) όπου είναι υποψήφια. Η ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, έχει το προβάδισμα στο νότο, στην περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Πέμπτη η εφημερίδα Le Monde, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο,  δείχνει επίσης δυνατότητα νίκης του FN στη μεγάλη περιοχή της ανατολικής Γαλλίας (Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λωρραίνη), όπου φαβορί θεωρείται το δεξί χέρι της Λεπέν, ο Φλοριάν Φιλιπό.

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι επίσης αβέβαιο και σε άλλες περιοχές, όπως στη Βουργουνδία-Φρανς-Κοντέ (κεντροανατολικά) και τη Νορμανδία (βορειοδυτικά).

Τις τελευταίες ώρες της προεκλογικής εκστρατείας, δεξιά και αριστερά συναγωνίστηκαν στις εκκλήσεις για να κινητοποιήσουν ένα εκλογικό σώμα, το ήμισυ του οποίου τείνει να απόσχει από τη διαδικασία.

“Αποχή σημαίνει ψήφο στο Εθνικό Μέτωπο”, δήλωσε ο επικεφαλής του PS.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, στελέχη του οποίου προεδρεύουν σε όλες τις περιφέρειες εκτός από μία, θα μπορούσε να διατηρήσει τρεις ή τέσσερις. Το κόμμα του Φρανσουά Ολάντ δεν έχει επωφεληθεί μέχρι στιγμής από την άνοδο της δημοτικότητας του γάλλου προέδρου μετά τις επιθέσεις. Κλυδωνίζεται από τους διχασμούς της αριστεράς και τις κακές επιδόσεις στην οικονομία της κυβέρνησης, με ποσοστό ρεκόρ ανεργίας στο 10,2%.

Η δεξιά ελπίζει να κερδίσει μια πλειοψηφία περιφερειών, αλλά είδε μια φθορά στις προθέσεις ψήφου υπέρ της μετά τις επιθέσεις προς όφελος του FN, του οποίου ο εθνικιστικός και αντιμεταναστευτικός λόγος έπαιξε το χαρτί της απειλής του “ριζοσπαστικού Ισλάμ”.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση του PS στο δεύτερο γύρο και των Ρεπουμπλικανών στις περιοχές που ενδέχεται να στραφούν προς την άκρα δεξιά.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε έτοιμος να “κάνει τα πάντα” για να ηττηθεί το FN, αλλά στη δεξιά, ο Νικολά Σαρκοζί απέρριψε την εκδοχή ενός “ρεπουμπλικανικού μετώπου”.

Η κινητοποίηση κατά της ακροδεξιάς υπερβαίνει το πολιτικό πλαίσιο: μετά την εργοδοσία στις αρχές της εβδομάδας, δύο από τα μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα, το CGT και το CFDT κάλεσαν τους πολίτες να μην “αυτοπυροβοληθούν στα πόδια” με μια ψήφο στο FN που χαρακτηρίζουν “αδιέξοδο”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.