Quantcast
Γέλεν: Απέρριψε πρόταση βουλευτών να καθορίζει τα επιτόκια με έναν τύπο - enikonomia.gr
share

Γέλεν: Απέρριψε πρόταση βουλευτών να καθορίζει τα επιτόκια με έναν τύπο

δημοσιεύτηκε:

Η Πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, απέρριψε σήμερα πρόταση που κατατέθηκε στο Κογκρέσο, που προβλέπει ότι η Fed θα έπρεπε να καθορίζει την πολιτική επιτοκίων της με βάση έναν μαθηματικό κανόνα, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση αυτή «θα έβλαπτε σοβαρά την αμερικανική οικονομία».

Με τον κανόνα, τον οποίο υποστηρίζουν βουλευτές, η Fed θα δεσμευόταν να αυξάνει ή να μειώνει τα επιτόκια, ανάλογα με τις τιμές οικονομικών δεικτών, όπως της ανεργίας και του πληθωρισμού.

Σε επιστολή της προς τους βουλευτές, η Γέλεν σημείωσε ότι η πρόταση νόμου, η οποία μπορεί να εισαχθεί για ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αύριο, θα υπονόμευε την ικανότητα της Fed να αντιδρά σε κρίσεις και θα αποτελούσε, επίσης, παρέμβαση στην ανεξαρτησία της.

Αυτή (η πρόταση) «θα οδηγούσε πιθανότατα σε αύξηση των πληθωριστικών φόβων και των αγοραίων επιτοκίων, την υποβάθμιση του στάτους του δολαρίου στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και σε μειωμένη οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα», τόνισε η Γέλεν.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι πολιτικοί δεν κατανοούν τόσο καλά την οικονομία, ώστε να έρχονται με έναν κανόνα που υποτίθεται ότι θα καθοδηγούσε με αξιόπιστο τρόπο την οικονομία στις φάσεις των κύκλων της. «Δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων για έναν απλό κανόνα πολιτικής (επιτοκίων) που μπορεί να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα σεναρίων», πρόσθεσε.

 

Πηγή: Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.