Quantcast
Γερμανία: Mια εβδομάδα μετά την επίθεση στο Μόναχο - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Mια εβδομάδα μετά την επίθεση στο Μόναχο

δημοσιεύτηκε:

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής το Μόναχο θύμιζε εμπόλεμη ζώνη. Οι μνήμες από την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Olympia από νεαρό δράστη σε κατάσταση αμόκ είναι ακόμη νωπές. Ο τραγικός απολογισμός: εννιά νεκροί και πολλοί τραυματίες. Μια εβδομάδα μετά, κεριά, λουλούδια και σημειώματα με σκέψεις και ευχές βρίσκονται στην είσοδο του ιστορικού εμπορικού κέντρου. Σε ένα σημείωμα γράφει κάποιος: «Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που ο κόσμος παγώνει». Στο μεταξύ η καθημερινότητα συνεχίζεται και οι κάτοικοι του Μονάχου προσπαθούν και πάλι να βρουν τους κανονικούς τους ρυθμούς. Κάποιοι, πιο τολμηροί, συνεχίζουν να κάνουν κανονικά τα ψώνια τους στο εμπορικό κέντρο, το οποίο λειτουργεί εκ νέου. Όλα μοιάζουν ίδια, κι όμως είναι διαφορετικά.

«Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή τον θάνατο»


Στο μεταξύ έρχονται συνεχώς στο φως μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν εκεί το μοιραίο απόγευμα. «Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή ότι θα πέθαινα. Παρόλο που βρισκόμουν μόλις λίγα μέτρα μακριά», αναφέρει χαρακτηριστικά η 26χρονη Σαΐσα, πωλήτρια κοσμημάτων στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου. Κατάλαβε ότι κάτι πάει στραβά την περασμένη Παρασκευή όταν ξαφνικά είδε πολλούς ανθρώπους να κατεβαίνουν έντρομοι τις κυλιόμενες σκάλες. Αμέσως άφησε τον πάγκο της και άρχισε να τρέχει. Έπειτα άκουσε πυροβολισμούς. Βγήκε τρομαγμένη προς την είσοδο όπου υπάρχει ένα McDonald’s. Εκεί λίγο νωρίτερα είχε γίνει το αιματοκύλισμα. Πλέον έχει επιστρέψει στο πόστο της, όμως όπως αναφέρει ζει πλέον με έναν μόνιμο φόβο. «Σαΐσα» δεν είναι το πραγματικό της όνομα. Όπως ανέφερε η ίδια στο dpa δεν θέλει να το δημοσιοποιήσει. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους εργαζομένους στο Olympia. Όχι μόνο δεν θέλουν να πουν το όνομά τους, δεν θέλουν καν να μιλούν πλέον για τη «μαύρη Παρασκευή».

Νύχτα τρόμου

Αντίστοιχες είναι οι εικόνες που περιγράφει και η Χάικε, πωλήτρια οπωροκηπευτικών σε υπαίθρια αγορά στην περιοχή Στάχους του Μονάχου. Μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο κυκλοφόρησε η πληροφορία για δεύτερη επίθεση στην περιοχή αυτή. Η είδηση, που τελικά διαψεύσθηκε, προκάλεσε αρχικά και εδώ πανικό. «Τα παιδιά μου, μου τηλεφώνησαν κλαίγοντας. Αλλά όλα ευτυχώς πήγαν καλά τουλάχιστον με μένα», αναφέρει η 59χρονη. Η ίδια δεν είναι αγχώδης τύπος αλλά εκείνη τη μέρα ταράχτηκε όσο ποτέ άλλοτε. Σε αυτό συνέλαβαν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ενέτειναν τον πανικό.

Και ο Χέρμπερτ όπως και η Βέρνερ, δύο άλλοι αυτόπτες μάρτυρες, περιγράφουν ένα «κύμα» ανθρώπων σε κατάσταση πανικού. Οι ίδιοι εργάζονται στη διάσημη μπυραρία του Μονάχου Χόφμπροϊχαους, η οποία το βράδυ της Παρασκευής δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση βαυαρική, φιλόξενη μπυραρία με ευχάριστη ατμόσφαιρα. Οι δύο εργαζόμενοι κάνουν λόγο για ανθρώπους που εισέβαλαν στον χώρο, άρχισαν να ρίχνουν τραπέζια και καρέκλες, όλα αυτά λόγω του πανικού που τους είχε καταλάβει με την ιδέα και μόνο ότι θα γίνονταν στόχοι τρομοκρατικής επίθεσης. Μετά από μερικές ώρες επανήλθε η τάξη. Ωστόσο αυτό που έμεινε τελικά από εκείνη την βραδιά ήταν η εικόνα μιας πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και η αίσθηση ότι η καθημερινή ρουτίνα μπορεί εν ριπή οφθαλμού να μετατραπεί σε κόλαση.


Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.