Quantcast
Γερμανία: Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος έστειλαν σε υψηλό 11ετίας τις αποδόσεις των διετών ομολόγων - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος έστειλαν σε υψηλό 11ετίας τις αποδόσεις των διετών ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Σε υψηλό 11ετίας ” σκαρφάλωσε” η  απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος  ότι  η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ο Γκιντός έξήγησε  ότι  η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης – ή μία ενδεχόμενη ύφεση – δεν θα είναι αρκετή για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Σημειώνεται ότι η δήλωση αυτή έγινε μετά την πρόσφατη αύξηση  των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης .

Η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων

Η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 1,594%. Το ποσοστό αυτό είναι  το υψηλότερο από το 2011.  Η απόδοση των 10ετών τίτλων αυξήθηκε 8 μ.β. στο 1,817%, το υψηλότερο από τον Ιούνιο, ενώ των 30ετών ομολόγων αυξήθηκε 5 μ.β. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων ήταν μικρότερη κατά 2 μ.β. από αυτή των 30ετών.

«(Η αγορά) προεξοφλεί ότι η ΕΚΤ θα προκαλέσει πόνο για να μειώσει ξανά τις πληθωριστικές προσδοκίες», ανέφερε αναλυτής της Rabobank.

Στο επίκεντρο της προσοχής ήταν σήμερα και οι αγορές χρήματος, καθώς ενώ η αύξηση των 75 μ.β. στο επιτόκιο της ΕΚΤ έχει περάσει πλήρως στο επιτόκιο μίας ημέρας (ESTR), τα επιτόκια για τα γερμανικά repos (συμφωνίες χρηματοδότησης έναντι ομολόγων) αυξήθηκαν μόνο κατά περίπου 55 μ.β., σύμφωνα με στοιχεία της Commerzbank.

To γεγονός ότι τα επιτόκια των repos αυξήθηκαν λιγότερο από 75 μ.β. σημαίνει ότι η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν περνά πλήρως σε όλα τα επιτόκια της αγοράς, αποδυναμώνοντας πιθανόν την προσπάθεια σύσφιξης της πολιτικής της, ανέφεραν αναλυτές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.