Quantcast
Γερμανία: Πτώση κατέγραψε τον Οκτώβριο ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος Ifo - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Πτώση κατέγραψε τον Οκτώβριο ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος Ifo

δημοσιεύτηκε:

Μέτρια πτώση κατέγραψε τον Οκτώβριο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία παραμένει ανθεκτική στην επιβράδυνση στην Κίνα και το σκάνδαλο για τις εκπομπές ρύπων στην αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο δείκτης Ifo, που βασίζεται σε μηνιαία έρευνα με δείγμα περίπου 7.000 επιχειρήσεις, υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 108,2 μονάδες από τις 108,5 του Σεπτεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανάμεναν κατά μέσο όρο να διαμορφωθεί στις 107,8 μονάδες.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί από το σκάνδαλο της Volkswagen, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο οικονομολόγος του Ifo Κλάους Βολράμπε, προσθέτοντας ότι οι εταιρίες του κλάδου έχουν αναθεωρήσει ανοδικά τα σχέδιά τους για την παραγωγή.

«Η γερμανική βιομηχανία αυτοκινήτου φαίνεται να μην έχει πτοηθεί από το σκάνδαλο της VW», δήλωσε ο Βολράμπε, προσθέτοντας ότι είχαν βελτιωθεί οι προσδοκίες και η αξιολόγηση των σημερινών συνθηκών στον κλάδο.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η γερμανική οικονομία αποδεικνύεται «πολύ ανθεκτική» αν και οι αναδυόμενες αγορές και η αμερικανική οικονομία επηρεάζουν τις εκτιμήσεις για τις εξαγωγές.

Ο δείκτης Ifo ελάχιστα έχει επηρεαστεί μέχρι στιγμής από την εισροή προσφύγων, είπε ο Βολράμπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ούτε ιδιαίτερες επιτώσεις από την νομισματική πολιτική που ακολουθούν η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.