Quantcast
Γερμανία: Υπερσυγκέντρωση νιτρικών σε υπόγεια ύδατα - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Υπερσυγκέντρωση νιτρικών σε υπόγεια ύδατα

δημοσιεύτηκε:

Οι τιμές του νικτρικού άλατος στα υπόγεια ύδατα της Γερμανίας παραμένουν υπερβολικά αυξημένες σε πολλές περιοχές της χώρας. Στο 28% των σημείων μέτρησης που εξετάστηκαν, ξεπεράστηκαν οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές για την περιεκτικότητα της βλαβερής για την ανθρώπινη υγεία λιπαντικής ουσίας, σημειώνει νέα έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung. Η συγκεκριμένη έκθεση εστάλη από τη γερμανική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι μετρήσεις έγιναν κατά κύριο λόγο κοντά σε αγροτικές εκτάσεις, για παράδειγμα κάτω από χωράφια. Δασικές περιοχές ελήφθησαν ελάχιστα υπόψη. Ως εκ τούτου το αποτέλεσμα των μετρήσεων δεν είναι αντιπροσωπευτικό για το σύνολο της γερμανικής επικράτειας.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των στοιχείων που συνελέγησαν, τα προηγούμενα χρόνια «δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές» σε ό,τι αφορά τη μόλυνση με νιτρικά στη Γερμανία. Το ποσοστό των τόπων στους οποίους εντοπίστηκαν πάνω από 50 μιλιγκράμ νιτρικών ανά λίτρο υπόγειων υδάτων δεν έχει διαφοροποιηθεί.

Σοβαρές επιπτώσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό


Πάντως η εισχώρηση τόσο αυξημένων ποσοτήτων νιτρικού άλατος στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, τονίζει η Κομισιόν. Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο βαθμός επικινδυνότητας για τις έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά.

Προβληματική από περιβαλλοντική άποψη είναι και η αυξημένη συγκέντρωση φωσφόρου, ο οποίος καταλήγει από αγροτικές εκτάσεις εν τέλει στα νερά της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας ευνοώντας τη μαζική ανάπτυξη φυκιών, γεγονός που διαταράσσει τη βιοποικιλότητα. Το 65% των σημείων μέτρηση σε λίμνες και ποτάμια της χώρας εμφάνισαν υπερβολικά υψηλές τιμές φωσφόρου.

Υπεύθυνη για την υπερσυγκέντρωση των επικίνδυνων αυτών ουσιών είναι κατά τη γερμανική κυβέρνηση ο αγροτικός τομέας, ο οποίος εξαπλώνει στα χωράφια μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών σε μορφή κοπριάς ή τεχνητού λιπάσματος. «Είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου να κινηθούμε ισχυρότερα από ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα ενάντια σε αυτή την πρακτική», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ στην Neue Osnabrücker Zeitung.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Κομισιόν είχε προσφύγει κατά της Γερμανίας για παραβίαση του Κανονισμού περί νιτρικών. Η γερμανική κυβέρνηση καλείται να αποστείλει σχετική απάντηση στην Επιτροπή εντός Ιανουαρίου. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης η Γερμανία απειλείται με επιβολή υψηλού χρηματικού προστίμου.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.