Quantcast
Γιατί η Ε.Ε. κήρυξε πόλεμο στην AstraZeneca - enikonomia.gr
share

Γιατί η Ε.Ε. κήρυξε πόλεμο στην AstraZeneca

δημοσιεύτηκε:

Του Θάνου Αθανασίου
Σε τρεις έως επτά εβδομάδες αναμένεται η απόφαση του βελγικού δικαστηρίου επί της κοινής προσφυγής της Κομισιόν και των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. κατά της εταιρείας AstraZeneca(AZ) λόγω παραβίασης των όρων της σύμβασης προαγοράς εμβολίων, με την ευρωπαϊκή πλευρά να επιδιώκει διαταγή προς την ΑΖ για βελτίωση της συμμόρφωσής της. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η Κομισιόν αποφάσισε να κινήσει νομική διαδικασία κατά της εταιρείας AZ για τους εξής λόγους:

-Διότι η παράβαση της Συμφωνίας Προκαθορισμένης Αγοράς (APA), που συνήφθη με την εταιρεία στις 27 Αυγούστου 2020 για την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων εμβολίου COVID-19 έως το τέλος του β’ τριμήνου του 2021, είναι διαρκής και δεν προβλέπεται να διορθωθεί
-Διότι η παράβαση έρχεται σε αντίθεση με σειρά όρων της σύμβασης.
-Διότι, στις έως τώρα συζητήσεις, η εταιρεία δεν παρέχει αξιόπιστη στρατηγική για την έγκαιρη διασφάλιση της παροχής εμβολίων υπό τις τρέχουσες συνθήκες
Ο κύριος στόχος της Κομισιόνείναι να διασφαλίσει την ταχεία χορήγηση εμβολίων σύμφωνα με την APA, έστω στο υπόλοιπο κομμάτι της σύμβασης. Η Κομισιόν ενεργεί εξ ονόματος και των 27 κρατών-μελών, τα οποία ευθυγραμμίστηκαν πλήρως προς τη νομική προσφυγή σχετικά με την ανάγκη να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του APA που έχει συναφθεί με την AZ. Αν η προσφυγή πετύχει, όλα τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από πιθανές αποφάσεις του δικαστηρίου των Βρυξελλών.
Τα μέτρα που μπορεί να διατάξει το δικαστήριο, όπως στις περισσότερες επείγουσες διαδικασίες, αναμένεται να εκδοθούν εντός τριών έως επτά εβδομάδων από την υποβολή της αξίωσης. Η Κομισιόν υπέβαλε προσφυγή την Παρασκευή 23 Απριλίου. Αυτή η ημερομηνία ήταν η εκ της σύμβασης νόμιμη προθεσμία για την υποβολή προσφυγής. Η Κομισιόν δεν ενημέρωσε το κοινό την Παρασκευή για την κίνηση, διότι, καλή τη πίστει, θεώρησε σημαντικό η εταιρεία να ενημερωθεί πρώτη -πριν από το ευρύ κοινό- για το περιεχόμενο της διαδικασίας και τα παράπονα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.