Quantcast
Γιατί υποχωρεί το δολάριο σε σχέση με το ευρώ - Όλες οι πληροφορίες - enikonomia.gr
share

Γιατί υποχωρεί το δολάριο σε σχέση με το ευρώ – Όλες οι πληροφορίες

δημοσιεύτηκε:

To ευρώ υπερέβη για πρώτη φορά ύστερα από 4 χρόνια το όριο του 1,18 δολαρίου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει οριακά σήμερα στα 1,1793.

Παράλληλα επισημαίνεται πως το ευρώ έχει ανατιμηθεί τους τελευταίους 6 μήνες, το ευρώ περισσότερο από 13% έναντι του «πράσινου» νομίσματος

Γιατί το δολάριο είναι δομικά αδύναμο

Η κυβέρνηση Τραμπ εξαπολύει ένα κύμα αβεβαιότητας και οικονομικής αστάθειας καθώς αυξάνει δραστικά τους τελωνειακούς δασμούς και αμφισβητεί την ανεξαρτησία της Fed.

Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι επενδυτές να αναζητούν ασφαλή καταφύγια, σταθερά και αξιόπιστα περιουσιακά στοιχεία, όπως χρυσό ή το ελβετικό φράγκο  προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εν λόγω κατάσταση. Συνεπώς σταματούν τις επενδύσεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και απαιτούν λιγότερα δολάρια, με αποτέλεσμα να πέφτει η αξία του. Εκτός από την απόκλιση στη νομισματική πολιτική, το δημοσιονομικό πρόβλημα στις ΗΠΑ και το «Μεγάλο Όμορφο Νομοσχέδιο» του προέδρου Τραμπ που μπορεί ν’ αυξήσει τα επόμενα χρόνια κατά 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το ήδη κολοσσιαίο δημόσιο χρέος των 36 τρισεκατομμυρίων αλλά και οι εικασίες για μια πιθανή, πρόωρη αντικατάσταση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ επηρεάζουν το αμερικανικό νόμισμα.

Εάν λοιπόν ο Τραμπ επιλέξει έναν διάδοχο του Πάουελ -που  είναι πιο δεκτικός στις αξιώσεις του Αμερικανού προέδρου για μείωση των επιτοκίων-  τότε το δολάριο μπορεί θα αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Προς ισοτιμία 1,59 δολαρίων ανά ευρώ; 

Εάν οι επενδυτές δεν εμπιστευτούν ξανά το δολάρια, τότε το πράσινο νόμισμα θα τείνει να μειωθεί μέχρι να διορθωθούν αυτές οι ανισορροπίες» είπε ο κορυφαίος ειδικός σε θέματα συναλλάγματος στον κόσμο και στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Γιώργος Σαραβέλος.

Επίσης ο Σαραβέλος εκτίμησε ότι το δολάριο θα μπορούσε να οδεύσει προς μια μαζική υποτίμηση έως και 35%.  «Το αποτέλεσμα θα ήταν μια ισοτιμία 1,59 δολαρίου ανά ευρώ», τόνισε.

Αυτό θα έφερνε το δολάριο κοντά στο ιστορικό χαμηλό του έναντι του ευρώ καθώς αυτό  είχε φτάσει στις 15 Ιουλίου 2008 στο 1,6038 δολάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

«Το έλλειμμα των  τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ παραμένει πολύ αρνητικό» σημείωσε ο Σαραβέλος και συμπλήρωσε πως  «τα στοιχεία για το εμπόριο των ΗΠΑ ήταν πολύ ασταθή τους τελευταίους μήνες λόγω των επιπτώσεων της αναμενόμενης αύξησης των δασμών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ σημείωσε μικρή ανάκαμψη από την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στο πρώτο τρίμηνο, επιστρέφοντας πάντως στο ποσοστό πριν από τον εμπορικό πόλεμο», εξηγεί ο Σαραβέλος.

Εάν πάντως το σενάριο της Deutsche Bank επικρατήσει, τότε το  1,59 δολάριο ανά ευρώ δεν θα είναι μόνο μια τεχνική τιμή-στόχος, αλλά θα είναι ένα σαφές σύμπτωμα μιας παγκόσμιας μετατόπισης ισχύος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στρατηγικός στόχος του Τραμπ;

Αυτή η υποτίμηση του δολαρίου μπορεί βέβαια να είναι και στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης Τραμπ. Η πιο κλασική επίδραση της υποτίμησης του νομίσματος στην οικονομία είναι άλλωστε η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου μιας χώρας.

Στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών , η υποτίμηση έχει δύο αντιφατικές επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο:

  • την επίδραση της αξίας
  • και την επίδραση της ποσότητας.

Η επίδραση της αξίας έρχεται πρώτη: όταν η τιμή σε δολάρια των εισαγόμενων αγαθών αυξηθεί, τότε και η αξία των εισαγωγών θα ανέβει. Επομένως το εμπορικό ισοζύγιο επιδεινώνεται.

Χρειάζεται χρόνος για να αλλάξουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις  και οι ξένες αλλά και τα νοικοκυριά τις καταναλωτικές τους συνήθειες, τους προμηθευτές τους…

Ωστόσο μακροπρόθεσμα η επίδραση της αξίας αντισταθμίζεται από μια άλλη: την επίδραση της ποσότητας. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Αμερικής στρέφονται  προς σε εγχώρια προϊόντα και σε  αγαθά που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και που αξίζουν πλέον λιγότερο στο εξωτερικό . Έτσι, το εμπορικό ισοζύγιο βελτιώνεται.

Ευρωπαίος αναλυτής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, το εξηγεί με ένα παράδειγμα: «Ας υποθέσουμε ότι πρόκειται για μια αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία εξάγει τα αυτοκίνητά της στην Ευρώπη. Παράγει ένα αυτοκίνητο στις Ηνωμένες Πολιτείες και, λαμβάνοντας υπόψη το περιθώριο κέρδους, το πουλάει έναντι 20.000 δολαρίων. Το εξάγει στην Ευρώπη και το πουλάει για 20.000 ευρώ-αν η συναλλαγματική ισοτιμία  είναι 1 ευρώ προς 1 δολάριο.

Αν υποθέσουμε ότι το 1 δολάριο αξίζει πλέον 0,9 ευρώ,  τότε η αυτοκινητοβιομηχανία θα εξακολουθεί να το πουλάει για 20.000 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η αξία του στην Ευρώπη θα είναι  18.000 ευρώ . Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να κερδίσει μερίδιο αγοράς, καθώς πουλάει σε χαμηλότερη τιμή ή να αυξήσει το περιθώριο κέρδους της.

Η επίδραση μιας υποτίμησης στο εμπορικό ισοζύγιο είναι επομένως αβέβαιη και εξαρτάται από την ισχύ κάθε επίδρασης. Ωστόσο, υπάρχει συναίνεση ότι, γενικά, τείνει να οδηγεί σε βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Καλά νέα, λοιπόν, για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δυσμενής επίδραση για ξένους επενδυτές στις ΗΠΑ

Η υποτίμηση του δολαρίου είναι πολύ δυσμενής για όλους τους ξένους επενδυτές με περιουσιακά στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες . Η «πραγματική» απόδοση των περιουσιακών στοιχείων στα εγχώρια νομίσματά τους μειώνεται.

Η αγοραστική δύναμη των τουριστών

Η υποτίμηση του δολαρίου μειώνει  και την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών τουριστών στο εξωτερικό. Αντίθετα αυξάνεται η αγοραστική δύναμη των ξένων τουριστών στις Ηνωμένες Πολιτείες . «Συνεπώς, οι Αμερικανοί θα είναι λιγότερο διατεθειμένοι να επισκεφθούν την Ευρώπη , ενώ οι Ευρωπαίοι θα δελεαστούν περισσότερο να ταξιδεύσουν στη Νέα Υόρκη» είπαν τουριστικοί πράκτορες

« Αυτό που φαίνεται σαφές τελικά είναι ότι από μια υποτίμηση του δολαρίου θα υπάρχουν χαμένοι και νικητές. Οι τοπικοί παραγωγοί που δεν εξαρτώνται από τις εισαγωγές, για παράδειγμα, θα είναι σε καλύτερη θέση.

«Στην ΕΕ, τα αμερικανικά προϊόντα θα είναι πιο ανταγωνιστικά , κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμά μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες-κάτι που επιδιώκει και για το οποίο πιέζει ο πρόεδρος Τραμπ», τόνισαν  Ευρωπαίοι αναλυτές.

Ευκαιρία για την Ευρώπη

Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση του ευρώ μπορεί να αποτελέσει διπλή ευκαιρία για την ΕΕ: πρώτον, προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ευκαιρία να μειώσει κι άλλο τα βασικά της επιτόκια, κάτι που θα είναι επωφελές για την οικονομία, καθώς το χρήμα θα γίνει πιο φθηνό για δανεισμό, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

Μακροπρόθεσμα επίσης, η άνοδος του ευρώ θα μπορούσε να προσδώσει στο ενιαίο νόμισμα την ιδιότητα ενός πραγματικού διεθνούς αποθέματος αξίας. Αντιμέτωπο με την αστάθεια του δολαρίου, η σταθερότητα του ευρώ θα μπορούσε να θεωρηθεί καταφύγιο για τους επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.