Quantcast
Γιόσκα Φίσερ: Η Ελλάδα μπορεί να πυροδοτήσει την«καταιγίδα» που πλησιάζει στην Ευρώπη - enikonomia.gr
share

Γιόσκα Φίσερ: Η Ελλάδα μπορεί να πυροδοτήσει την«καταιγίδα» που πλησιάζει στην Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

 Κρίσιμο έτος θα είναι το 2015 για την Ευρωζώνη αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, καθώς η ευρωκρίση στο μπλοκ δεν έχει τελειώσει, όπως θεωρείται, υποστηρίζει ο Joschka Fischer, πρώην  υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και αντικαγκελάριος, σε άρθρο στο Project Syndicate.

Η ηρεμία στις αγορές είναι επιφανειακή καθώς πλησιάζει μια “καταιγίδα” στην Ευρώπη, όπως τονίζει,  η οποία μπορεί να πυροδοτηθεί από την Ελλάδα.

Καθώς ο ευρωπαϊκός Νότος παραμένει σε ύφεση, με πολλά προβλήματα (υψηλή ανεργία, αποπληθωρισμό, χρέος κτλ) και ολόκληρη η Ευρωζώνη βρίσκεται σε οικονομική στασιμότητα, είναι φυσικό να υπάρξει αντίδραση στην λιτότητα από τους λαούς, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.

Αναλύοντας τις πολιτικές αναταραχές και την αβεβαιότητα που έχουν προκληθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, ο Fischer τονίζει ότι για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει είτε να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους για τις επιλογές τους είτε να επιμείνει σε μια επαναδιαπραγμάτευση της αποπληρωμής του χρέους και σε μια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Αλλά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές θα πυροδοτήσει “χιονοστιβάδα” στον ευρωπαϊκό Νότο, ο οποίος ήδη αντιμάχεται της λιτότητας, ενώ θα τροφοδοτήσει εκ νέου την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

“Φυσικά, η Ελλάδα από μόνη της είναι πολύ μικρή για να θέσει σοβαρό κίνδυνο στην Ευρωζώνη. Αλλά, το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργήσει πανικό στις χρηματαγορές, προκαλώντας κρίση που θα μπορούσε να μεταδοθεί εύκολα στην Ιταλία και τη Γαλλία, δύο από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης” προσθέτει.

Αλλά ακόμα κι αν γίνει το “θαύμα” και εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές, το πρόβλημα παραμένει, απλά θα έχει αναβληθεί προσωρινά, προειδοποιεί.

Ήδη στην Ιταλία υπάρχουν σημάδια μιας επερχόμενης “καταιγίδας”, ενώ επόμενη είναι η Γαλλία.

“Η μάχη για την λιτότητα έχει γίνει εκρηκτική γιατί εξελίσσεται σε μάχη μεταξύ της Γερμανίας και της Ιταλίας, ή ακόμα χειρότερα, μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, τις δύο δυνάμεις που στην ουσία οδήγησαν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση” υπογραμμίζει και σημειώνει ότι αυτό γίνεται σε μια περίοδο που τα εθνικιστικά κόμματα αυξάνουν τη δύναμή τους, μειώνοντας έτσι την διαπραγματευτική δύναμη των κυβερνήσεων.

“Η μάχη μεταξύ των υπερασπιστών της λιτότητας και των αντιπάλων της απειλεί να διαλύσει όχι μόνο την Ευρωζώνη αλλά και ολόκληρη την Ε.Ε.” καταλήγει.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.