Quantcast
Γιοχάνες Χαν: Η ΕΕ θα βοηθήσει την ΠΓΔΜ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης - enikonomia.gr
share

Γιοχάνες Χαν: Η ΕΕ θα βοηθήσει την ΠΓΔΜ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την ΠΓΔΜ στην αντιμετώπιση της κατάστασης με τον διογκούμενο αριθμό προσφύγων που εισέρχονται καθημερινά στο έδαφος της, δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, ο οποίος σήμερα το πρωϊ επισκέφθηκε τη μεθοριακή πόλη Γευγελή.

«Θα βοηθήσουμε τη χώρα σας να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Όπως έχω ενημερωθεί, περίπου 6.000 πρόσφυγες κατά μέσο όρο εισέρχονται σε καθημερινή βάση. Νομίζω ότι αυτό είναι μία πρόκληση για τη χώρα σας και για άλλες χώρες, έτσι ώστε θα ήταν καλό όλοι να βρούνε μια λύση σε αυτό το ζήτημα» δήλωσε ο κ. Χαν.

Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε είναι πρόθυμη να βοηθήσει τον μηχανισμό της ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση της κατάστασης και ότι από την Δευτέρα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί με εμπειρογνώμονες από την ΠΓΔΜ, θα προβεί σε μία αξιολόγηση της κατάστασης, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ανάγκες σε εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό και την οικονομική βοήθεια που θα απαιτηθεί, ώστε οι αρμόδιες αρχές της ΠΓΔΜ να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα την κατάσταση.

Χθες, η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση της κυβέρνησης για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας (σ.σ. στα σύνορα με την Ελλάδα και τη Σερβία) μέχρι τις 15 Ιουνίου 2016, υιοθετώντας την εκτίμηση ότι οι αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κήρυξε στις 19 Αυγούστου 2015 κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της χώρας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα προβλέπει την συμμετοχή του Στρατού της ΠΓΔΜ για με την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η συμμετοχή του Στρατού είναι επιβοηθητική της Αστυνομίας.

Όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στην ΠΓΔΜ (κυρίως από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής), επιβιβάζονται σε τρένα και λεωφορεία και μεταφέρονται στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Μίτκο Τσάβκοβ ανέφερε ότι από την αρχή του χρόνου πάνω από 300.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν και διήλθαν από την ΠΓΔΜ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.