Quantcast
Γλίτωσε την πτώχευση ένα από τα ιστορικότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο - enikonomia.gr
share

Γλίτωσε την πτώχευση ένα από τα ιστορικότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο

δημοσιεύτηκε:

Στο νούμερο 1860, στη λεωφόρο Santa Fe, στη συνοικία Barrio Norte, στο Μπουένος Άιρες, είναι ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή βιβλιοπωλεία του πλανήτη.

Το El Ateneo Grand Splendid είναι ένα θέατρο 100 χρόνων. Για την ακρίβεια, ήταν ένα θέατρο 100 χρόνων. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Peró και Torres Armengol, τις νωπογραφίες στην οροφή ζωγράφισε ο Nazareno Orlandi, οι κολώνες από τον γλύπτη Troiano Troiani.

Άνοιξε τις πύλες του τον Μάιο του 1919, με δυνατότητα να φιλοξενεί 1.050 φιλότεχνους. Στις μέρες της δόξας του, το Teatro Grand Splendid δεξιώθηκε θρύλους του τάνγκο όπως τον Κάρλος Γαρδέλ, Φρανσίσκο Κανάρο, Ρομπέρο Φίρπο και Ιγνάσιο Κορσίνι.

Και ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, ο Μαξ Γκλούκσμαν ήταν δικαιωματικά θρυλική φιγούρα του αργεντίνικου τάνγκο, ως ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας Nacional-Odeon.

Η πρώτη μεταμόρφωση του κτιρίου έγινε το 1929: Κινηματογραφική αίθουσα, αλλά η πρώτη στο Μπουένος Άιρες που πρόβαλε ομιλούσες ταινίες. Η αγάπη του Γκλούκσμαν για το τάνγκο συνεχίστηκε, με ορχήστρες τάνγκο να συνοδεύουν live στις προβολές ταινιών του βωβού.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το Grand Splendid είναι προ των θυρών πτώχευσης και κατεδάφισης. Σωτήρας, ο όμιλος Grupo Ilhsa,στον οποίον σήμερα ανήκουν 40 βιβλιοπωλεία. Εκμισθώνει το κτίριο το 2000 και αναθέτει την αναπαλαίωση στον αρχιτέκτονα Fernando Mazone.

Πλέον, το όνομα είναι El Ateneo Grand Splendid και το 2008 χαρακτηρίζεται δεύτερο πιο όμορφο βιβλιοπωλείο του κόσμου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.