Quantcast
Γονικές παροχές και δωρεές: Πώς φορολογούνται σε έξι ευρωπαϊκές χώρες - enikonomia.gr
share

Γονικές παροχές και δωρεές: Πώς φορολογούνται σε έξι ευρωπαϊκές χώρες

δημοσιεύτηκε:

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της έκθεσης  του ΟΟΣΑ για τη φορολογία κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα περισσότερα κράτη – μέλη εφάρμοσαν προοδευτικούς φορολογικούς συντελεστές και το 1/3  εφαρμόζει κατ’ αποκοπή συντελεστές και τα επίπεδα φορολογικών συντελεστών ποικίλλουν ευρέως. Ενδεικτικά  η έκθεση αναφέρει την πολιτική που εφαρμόζουν οι χώρες  αναφορικά με τη φορολογία κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών:

1.Αυστρία

Από τις 31 Ιουλίου 2008 και μετά δεν υπάρχει φόρος κληρονομιάς και δωρεάς στην Αυστρία. Αυτό συνέβη επειδή το  Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας κατήργησε τις βασικές διατάξεις του φόρου κληρονομιάς.

2. Γερμανία 

Ο  συντελεστής του φόρου δωρεάς για περιουσίες άνω των 26 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται  μεταξύ 7% και 30% .

3. Ιρλανδία

Αφορολόγητο όριο 335.000 ευρώ έχει η πρώτη κατηγορία συγγενών (σύζυγοι και παιδιά), ενώ πάνω από το ποσό αυτό επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 33%.

4. Ιταλία 

Το πλαίσιο των δωρεών της Ιταλίας  είναι παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, για την πρώτη κατηγορία συγγενών προβλέπεται αφορολόγητο όριο 1 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από το ποσό αυτό επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 4%. Σημειώνεται δε πως από τον Οκτώβριο 2021 το αφορολόγητο όριο για τις γονικές παροχές και τις δωρεές έχει διαμορφωθεί τον Οκτώβριο 2021 στην Ελλάδα στις 800.000 ευρώ.

5. Ολλανδία

Στα 106.000 ευρώ μπορεί να φθάσει το αφορολόγητο όριο δωρεών για τους συγγενείς πρώτου βαθμού αλλά υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, τα ποσά των δωρεών αυξάνονται ανάλογα με τον σκοπό που θα χρησιμοποιηθούν αυτά. Για παράδειγμα, επιτρέπεται χρηματική δωρεά περίπου 60.000 ευρώ για εκπαίδευση και 106.000 ευρώ για αγορά κατοικίας.

6. Βουλγαρία

Από την υποχρέωση καταβολής του φόρου κληρονομιών και δωρεών απαλλάσσονται οι σύζυγοι και οι απόγονοί τους.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.