Quantcast
Guardian: Η HSBC βοηθούσε πλούσιους πελάτες της να φοροδιαφεύγουν - enikonomia.gr
share

Guardian: Η HSBC βοηθούσε πλούσιους πελάτες της να φοροδιαφεύγουν

δημοσιεύτηκε:

Η HSBC βοηθούσε τους πελάτες της, επιχειρηματίες, αξιωματούχους, σταρ της βιομηχανίας του θεάματος, να αποφεύγουν την καταβολή φόρων και να αποκρύπτουν εκατομμύρια δολάρια, συμβουλεύοντας τους πώς να παρακάμπτουν τις φορολογικές αρχές των χωρών τους, σύμφωνα με πλήθος μυστικών αρχείων τραπεζικών λογαριασμών που διέρρευσαν, αναφέρει ο Guardian.

Το υλικό, η βάση του λεγόμενου «SwissLeaks», προέρχεται από παλιότερο υπάλληλο στο ελβετικό τμήμα της HSBC, τον Ερβέ Φαλσιάνι, ο οποίος είχε αντιγράψει λεπτομέρειες λογαριασμών χιλιάδων πελατών της τράπεζας μέχρι το τέλος του 2007.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η τράπεζα επέτρεπε συστηματικά στους πελάτες της να σηκώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες μετρητών (σε νομίσματα που είχαν ισχνή χρήση στην ίδια την Ελβετία), διευκόλυνε πρακτικές για παράκαμψη των ευρωπαϊκών φορολογικών αρχών, συμβούλευε και συνεργαζόταν με ξένους πελάτες της για να παρακάμψουν φορολογικούς ελέγχους των χωρών τους.

O όμιλος ανέφερε πως γενικά η ελβετική ιδιωτική τραπεζική λειτουργούσε πολύ διαφορετικά στο παρελθόν και αυτό ίσως είχε ως αποτέλεσμα «να υπήρχε αριθμός πελατών που ενδεχομένως να μην είχαν συμμορφωθεί πλήρως με τις εκάστοτε φορολογικές τους υποχρεώσεις».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.