Quantcast
H αλλαγή φρουράς στη Fed δημιουργεί ρίσκα για το δολάριο - enikonomia.gr
share

H αλλαγή φρουράς στη Fed δημιουργεί ρίσκα για το δολάριο

δημοσιεύτηκε:

Η αλλαγή φρουράς στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δημιουργεί ερωτήματα για την μελλοντική νομισματική πολιτική και αμφιβολίες για την πορεία του δολαρίου το 2018.

Με την αποχώρηση επιφανών στελεχών της Fed όπως ο Στάλνεϊ Φίσερ και ο Ντανιέλ Ταρούλο νωρίτερα φέτος και την ανακοίνωση πως η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, θα αποχωρήσει το Φεβρουάριο, αναλυτές υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ θα έχουν το λιγότερο έμπειρο διοικητικό συμβούλιο κεντρικής τράπεζας των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Οι σαρωτικές αλλαγές στο συμβούλιο μπορεί να μειώσουν αυτό που οι αναλυτές στην Danske Bank αποκαλούν το «premium εμπειρίας της Fed» που στηρίζει το δολάριο από το 1973. Επισημαίνουν ότι όταν η κα Γέλεν αποχωρήσει την επόμενη χρονιά, τα μέλη του συμβουλίου θα έχουν κατά μέσο όρο μόλις δέκα χρόνια εμπειρίας, τη χαμηλότερη των τελευταίων τριάντα ετών.

«Η αλλαγή στην Fed την επόμενη χρονιά μπορεί να μειώσει το “premium εμπειρίας” και να στηρίξει την εκτίμηση μας για άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου» λένε οι αναλυτές, προβλέποντας ότι το ευρώ θα ανέλθει στο $1,25 σε δώδεκα μήνες.

«Επιπλέον προσφέρει έναν λόγο για να κρατήσει κανείς υψηλότερα ποσοστά κάλυψης στα στοιχεία ενεργητικού σε δολάριο» τονίζουν.

Από την άλλη πλευρά, η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξει το ευρώ.

Αν και η αγορά αναμένει ο επερχόμενος επικεφαλής της Fed, Τζέι Πάουελ, να συνεχίσει την υφιστάμενη ατζέντα, αυξάνοντας σταδιακά τα επιτόκια και συρρικνώνοντας τον ισολογισμό, οποιοδήποτε οικονομικό σοκ ή άνοδος στον πληθωρισμό θα δοκιμάσει την έλλειψη εμπειρίας του συμβουλίου.

Οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναμένουν ότι η Fed θα συρρικνώσει τον ισολογισμό της ευθυγραμμιζόμενη με την επίσημη μελλοντική της καθοδήγηση. Προβλέπουν επίσης τρεις επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2018, κάτι που θα έδινε ώθηση στο δολάριο.

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.