Quantcast
Η άνοδος του επιτοκίου στις ΗΠΑ πιέζει την ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Η άνοδος του επιτοκίου στις ΗΠΑ πιέζει την ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

«Ένα μικρό βήμα για την FED, ένα μεγάλο για το οικονομικό σύστημα», επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας DekaBank Ούλριχ Κάτερ, σχολιάζοντας την απόφαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο, προσθέτοντας ότι «η FED κλείνει πλέον και συμβολικά το κεφάλαιο της δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης του 2008».

Μετά την απόφαση σταθμό της προέδρου της FED Τζάνετ Γέλεν, πολλοί αναρωτιούνται πόσο γρήγορα θα συνεχίσει η αμερικανική κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επόμενα χρόνια τα επιτόκια.

Η Commerzbank αναμένει μέχρι τα τέλη του 2016 τρεις αυξήσεις με τις οποίες το επιτόκιο στις ΗΠΑ θα φθάσει το 1,25%.

Την ίδια ώρα το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%.

Στις αρχές Δεκεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο δεν «μηδένισε» το επιτόκιο, χαλάρωσε όμως ακόμα περισσότερο την νομισματική πολιτική παρατείνοντας για ένα ακόμα εξάμηνο το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων.

 

Άλλη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, άλλη στην ευρωζώνη

Έχουμε συνεπώς τώρα να κάνουμε με αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές της FED στις ΗΠΑ και της EKT στην ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής αναλυτής της Bremer Landesbank Φόλκερ Χέλμαϊερ πάντως αναμένει ότι «όσο διευρύνονται οι αποκλίσεις στην νομισματική πολιτική σε ευρωζώνη και ΗΠΑ, τόσο θα αυξάνεται η πίεση στο ευρώ».

Και αυτό διότι τα κεφάλαια θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν τη ζώνη χαμηλού επιτοκίου, καθιστώντας το ευρώ μη ελκυστικό για επενδύσεις. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου έχει μειωθεί από 1,40 την άνοιξη του 2014, σε 1,08 δολάρια. Μέσα στο 2016 η ισοτιμία αναμένεται να φθάσει στο 1:1.

 

Δεν αναμένεται αλλαγή στα επιτόκια από την ΕΚΤ

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Bremer Landesbank και του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας στο Κίελο ο πληθωρισμός θα αυξηθεί το 2016.

Παρόλα αυτά όμως ο οικονομολόγος Φόλκερ Χέλμαϊερ δεν αναμένει για του χρόνου άνοδο των επιτοκίων στην ευρωζώνη. Όμως από το 2017 και πέρα το ζήτημα των επιτοκίων θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Και επειδή ο Μάριο Ντράγκι λίγο ως πολύ υποσχέθηκε να μην αυξήσει το βασικό επιτόκιο στην ευρωζώνη όσο τρέχει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, η μεγάλη στροφή στην πολιτική επιτοκίων αναμένεται το νωρίτερο την άνοιξη του 2017.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.