Quantcast
Η Αυστρία επιμένει και «οχυρώνεται» - enikonomia.gr
share

Η Αυστρία επιμένει και «οχυρώνεται»

δημοσιεύτηκε:

Εξηγώντας τις αυστριακές θέσεις ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δηλώνει τα εξής: «Όσο εξακολουθεί να υπάρχει η εντύπωση ότι όποιος θέλει έρχεται στη Γερμανία και εκεί θα έχει κάθε είδους δικαιώματα και ευκαιρίες, θα έχουμε δυσκολίες να υλοποιήσουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία λέει ότι η εποχή των ορθάνοιχτων συνόρων έχει τελειώσει».

Ξεκινώντας από αυτήν την αφετηρία ο καγκελάριος Φάιμαν όχι μόνο επιμένει στο κλείσιμο συνόρων, αλλά καλεί και τη γειτονική Γερμανία να ορίσει και εκείνη ανώτατο όριο στην προσέλευση προσφύγων, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βιέννης.

Ακόμη και η κατάσταση στην Ειδομένη δεν φαίνεται να μεταπείθει τους Αυστριακούς, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του συντηρητικού αντικαγκελάριου Ράινχολντ Μίτερλενερ. «Κατά την άποψή μας δεν υπάρχει λόγος διαφυγής από την Ελλάδα, κράτος-μέλος της ΕΕ. Και κυρίως δεν βλέπουμε κάποιο δικαίωμα επιλογής συγκεκριμένης χώρας (από τους πρόσφυγες)» λέει ο αυστριακός πολιτικός.

Φράχτης στο Μπρένερο;

Η Βιέννη θεωρεί ότι η πολιτική της μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται και αποδίδει καρπούς, καθώς ελάχιστοι πρόσφυγες φτάνουν πλέον στον οικισμό Σπίλφελντ, στα σύνορα με τη Σλοβενία. Τώρα η Βιέννη οχυρώνει και τις υπόλοιπες παραμεθόριες περιοχές, και κυρίως το Μπρένερο, το πιο σημαντικό πέρασμα προς τη γειτονική Ιταλία. Ο υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ δηλώνει χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι πρέπει να σφραγίσουμε το πέρασμα του Μπρένερο το ταχύτερο δυνατό, εργαζόμαστε εντατικά γι’ αυτό». Ο Ντοσκόζιλ εξαγγέλλει μία «διαχείριση συνόρων» στο Μπρένερο κατά τα πρότυπα του Σπίλφελντ και αυτό σημαίνει: κινητά εμπόδια, κοντέινερ, ακόμα και φράχτες.

Από πότε θα γίνει αυτό; Η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ δεν θέλει να αποκαλύψει συγκεκριμένες ημερομηνίες καθώς, όπως επισημαίνει, «όλες οι προετοιμασίες γίνονται ήδη», αλλά για «λόγους τακτικής» δεν μπορεί να γνωστοποιήσει λεπτομέρειες. Πάντως η απόφαση για «οχύρωση» της Αυστρίας θεωρείται πλέον δεδομένη, παρότι οι μεταφορείς που κινούνται μέσω των Άλπεων φοβούνται τεράστια οικονομική ζημία λόγω μακροχρόνιας αναμονής στα σύνορα. Ο υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, αλλά προφανώς δεν βλέπει εναλλακτική λύση. «Ασφαλώς πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις επιπτώσεις στην οικονομία, στη διέλευση τράνζιτ, στους μεταφορείς» δηλώνει. «Ωστόσο, πρωταρχικός μας στόχος είναι ένας: έλεγχος συνόρων, καταγραφές, επιστροφές».

Βιέννη κατά Βερολίνου

Ενώ όμως ο αυστριακός υπουργός Άμυνας στηρίζει την επιστροφή προσφύγων στη γειτονική Σλοβενία, ο ίδιος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχθεί την επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία. Και αυτό με την αιτιολογία ότι, σε αντίθεση με τη χώρα του, η Γερμανία δεν έχει ορίσει ανώτατο όριο για την εισδοχή προσφύγων.

Συμπέρασμα: η Βιέννη φαίνεται διατεθειμένη να συγκρουστεί με το Βερολίνο και αυτό δεν αποτελεί ευχάριστο οιωνό για την επιτυχία της συνόδου.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.