Quantcast
Η Βενεζουέλα κήρυξε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης - enikonomia.gr
share

Η Βενεζουέλα κήρυξε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης

δημοσιεύτηκε:

Η Βενεζουέλα κήρυξε σήμερα «κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης στο σύνολο της επικράτειάς της» για 60 ημέρες.

Με το διάταγμα αυτό, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, δίνεται η δυνατότηταστον Πρόεδρο της χώρας Νικόλα Μαδούρο, να αποφασίζει μέτρα που θεωρεί σκόπιμα για να αντιμετωπισθεί η έκτακτη ανάγκη, ουσιαστικά όποια μέτρα θεωρήσει κατάλληλα η κυβέρνησή του. Θα διατίθενται, επίσης, χρήματα σε δημόσιους οργανισμούς και θα εφαρμοσθούν ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. 

Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο και η κεντρική τράπεζα, που δεν είναι ανεξάρτητη στη λατινοαμερικανική χώρα, θα μπορούν να επιβάλλουν περιορισμούς για την προστασία του εθνικού νομίσματος, το οποίο σήμερα έχει 130 φορές μικρότερη αξία έναντι του δολαρίου στη μαύρη αγορά σε σχέση με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κρίθηκε αναγκαία, καθώς η τιμή του πετρελαίου, που είναι το βασικό εξαγωγικό προϊόν και αιμοδότης της Βενεζουέλας, πωλείται κάτω από τα 25 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω αυστηρών ελέγχων των τιμών και του νομίσματος. Υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων και ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 200%, που προκαλείται από την εκτύπωση χρήματος για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος που θεωρείται ότι υπερβαίνει το 20% του ΑΕΠ.

 

Πηγή: Financial Times

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.