Quantcast
Η Βραζιλία ζητεί 5,2 δισ. δολ. από μεταλλευτικές για την οικολογική καταστροφή στο Ρίο Ντότσε - enikonomia.gr
share

Η Βραζιλία ζητεί 5,2 δισ. δολ. από μεταλλευτικές για την οικολογική καταστροφή στο Ρίο Ντότσε

δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα κινηθεί δικαστικά διεκδικώντας 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μεταλλευτικές εταιρίες που ευθύνονται για τη «μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της χώρας», η οποία προκλήθηκε από τη ρήξη ενός φράγματος αποβλήτων από εξορυκτικές δραστηριότητες στις 5 Νοεμβρίου στη νοτιοανατολική χώρα.

“Θα καταθέσουμε τη Δευτέρα αγωγή ενώπιον της αστικής δικαιοσύνης” κατά της εταιρίας Samarco, ιδιοκτήτριας του φράγματος και κατά των δύο εξημισίας μετόχων της, τους μεταλλευτικούς κολοσσούς ( βραζιλιάνικο) Vale και τον βρετανο-αυστραλιανό BHP Billiton, ανακοίνωσε στη Μπραζίλια ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Ανταμς.

Η αγωγή “έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ταμείου τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων ρεάλ” (5,2 δισεκ. δολάρια), τα οποία θα χρησιμεύσουν για να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα και για να αποκατασταθεί όσο είναι δυνατόν η σημαντική περιβαλλοντική ζημιά που προκλήθηκε στην λεκάνη απορροής του ποταμού Ρίο Ντότσε, του δεύτερου μεγαλύτερου στη Βραζιλία μετά τον Αμαζόνιο, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας.

Η αγωγή θα κατατεθεί από κοινού από το ομοσπονδιακό κράτος της Ενωσης και τα κρατίδια Μίνας Γκεράις και Εσπιρίτο Σάντο, νοτιοανατολικές περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφή. Τα ποσά που ζητούνται βασίζονται σε “προκαταρκτική” εκτίμηση, τόνισε ο Ανταμς αναφέροντας ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν προτίθεται να μετάσχει στο ταμείο αυτό, το οποίο θα είναι 100% ιδιωτικό.

Ένα φράγμα αποβλήτων από σιδηρομεταλλεύματα της Samarco υποχώρησε στις 5 του μηνός κοντά στην ιστορική πόλη Μαριάνα, απελευθερώνοντας έναν τεράστιο χείμαρρο λάσπης που καταπλάκωσε το χωριό Μπέντο Ροντρίγκε, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων. Έντεκα άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, χωρίς πλέον ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί.

Ο χείμαρρος λάσπης στη συνέχεια εξαπλώθηκε έως τον Ατλαντικό Ωκεανό σε μήκος 650 χλμ. μέσω της κοίτης του ποταμού Ρίο Ντότσε.

Στο πέρασμά του, σκότωσε χιλιάδες ζώα, κατέστρεψε προστατευόμενες περιοχές τροπικών δασών και άφησε 280.000 ανθρώπους χωρίς νερό.

Πρόκειται για “τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της Βραζιλίας”, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες η υπουργός Περιβάλλοντος Ιζαμπέλα Τεϊσέιρα.
 
Μόλυβδος και αρσενικό

Τα μολυσμένα νερά του Ρίο Ντότσε περιέχουν ιδιαίτερα τοξικές ουσίες, όπως μόλυβδο, αρσενικό και χρώμιο, που ήδη υπάρχουν στην κοίτη του ποταμού και που ανέβηκαν στην επιφάνεια με το πέρασμα του κύματος λάσπης, παραδέχτηκε χθες ο όμιλος Vale, ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας σιδηρομεταλλεύματος.

Ωστόσο, ο Vale αρνήθηκε ότι το κύμα λάσπης ήταν τοξικό το ίδιο, όπως δήλωσαν αυτή την εβδομάδα οι ειδικοί του ΟΗΕ.

“Το καλό νέο είναι ότι οι (τοξικές) ουσίες δεν διαλύονται στο νερό και έχουν ήδη αρχίσει να αποβάλλονται με φυσικό τρόπο με την πάροδο των ημερών”, διαβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου η Βάνια Σομαβίλε, διευθύντρια αρμόδια για τους ανθρώπινους πόρους, της υγείας και της ασφάλειας στον όμιλο Vale.

Ο πρόεδρος του Vale, Μουρίλο Φερέιρα, ανακοίνωσε χθες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τη δημιουργία ενός ταμείου μεταξύ των τριών μεταλλευτικών ομίλων (Vale, BHP Billiton και Samarco) για τον καθαρισμό του ποταμού. “Θα είναι ένα ταμείο σε εθελοντική βάση, μακροπρόθεσμο και ελεγχόμενο από διεθνείς εταιρίες”, στο οποίο θα συμμετέχουν κυβερνητικοί και μη κυβερνητικοί φορείς”.

Η Τεϊσέιρα εξήγησε ότι θα χρειαστούν “τουλάχιστον δέκα χρόνια για να επανέλθουν οι βασικές περιβαλλοντικές συνθήκες του Ρίο Ντότσε.

Υπήρξε μια ρήξη της οικολογικής δομής σε διάφορα μέρη του ποταμού”, πρόσθεσε η υπουργός που ήταν δίπλα στον γενικό εισαγγελέα της χώρας.

“Αυτό για παράδειγμα επηρέασε την αναπαραγωγική αλυσίδα των ψαριών και προκάλεσε μια επιτεινόμενη διαδικασία εξόντωσης διαφόρων ειδών ζώων, κυρίως υδρόβιων, η οποία ακόμη δεν μπορεί να αποτιμηθεί καθώς νεκρά ζώα παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τη λάσπη”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.