Quantcast
Η Επιτροπή Juncker ταξιδεύει στη Ρίγα για την έναρξη της Λετονικής προεδρίας της ΕΕ - enikonomia.gr
share

Η Επιτροπή Juncker ταξιδεύει στη Ρίγα για την έναρξη της Λετονικής προεδρίας της ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Στις 7-8 Ιανουαρίου, το Σώμα των Επιτρόπων θα μεταβεί στη Ρίγα για την παραδοσιακή επίσκεψη στη χώρα που θα ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λετονία θα αναλάβει, για πρώτη φορά, την εκ περιτροπής προεδρία από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2015. Το Σώμα των Επιτρόπων και η λετονική κυβέρνηση θα συζητήσουν τις προτεραιότητες της λετονικής προεδρίας σε μία συνεδρίαση ολομέλειας, καθώς και κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων για επιμέρους τομείς.

Οι αντιπρόεδροι και οι επίτροποι θα έχουν επίσης διμερείς συναντήσεις με υπουργούς και διάλογο με τους βασικούς εμπλεκομένους φορείς και μέλη του λετονικού κοινοβουλίου (Saeima). Στις 9 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Jean-Claude Juncker και ο πρωθυπουργός της Λετονίας Laimdota Straujuma θα κηρύξουν την έναρξη του ευρωπαϊκού έτους για την ανάπτυξη 2015, που θα εστιάσει στη δρομολόγηση μιας νέα πορείας για την εξάλειψη της φτώχειας, την προώθηση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής για έναν βιώσιμο κόσμο μετά το 2015.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Jean-Claude Juncker δήλωσε ενόψει της επίσκεψης: «Ένα νέο έτος ξεκινά με μια νέα προεδρία της ΕΕ, έτοιμη να πετύχει απτά αποτελέσματα σε τομείς που έχουν σημασία για τους πολίτες. Η Λετονία αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία της ΕΕ και έχω εντυπωσιαστεί από τις προπαρασκευαστικές εργασίες και το επίπεδο φιλοδοξίας που έχω δει μέχρι στιγμής. Ανυπομονώ να συζητήσουμε με τους λετονούς συναδέλφους και φίλους μας στη Ρίγα, με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να κάνουμε γρήγορα πράξη τις φιλοδοξίες μας: να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα, να παρέχουμε μια ψηφιακή Ευρώπη χωρίς σύνορα και μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Ενέργειας – αυτές είναι οι κοινές μας προτεραιότητες. Με τη συνεργασία μας, θα επιτύχουμε αποτελέσματα»

«Θα έχω την τιμή να υποδεχτώ τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Jean-Claude Juncker, και όλους τους επιτρόπους στη Λετονία. Η συμβολική αυτή και ταυτόχρονα μεστή περιεχομένου επίσκεψη, θα σηματοδοτήσει την έναρξη της λετονικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Μπροστά μας ανοίγεται μία φιλόδοξη περίοδος εργασίας, η οποία είναι απαραίτητη τόσο για την κυβέρνηση της Λετονίας όσο και για την Επιτροπή Juncker. Οι προτεραιότητες της προεδρίας μας — ανταγωνιστική Ευρώπη, ψηφιακή Ευρώπη και δραστήρια Ευρώπη — θα αποτελέσουν κατευθυντήριες γραμμές για τις εργασίες μας τους προσεχείς έξι μήνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Laimdota Straujuma.

Ιστορικό
Το Σώμα των Επιτρόπων μεταβαίνει στο κράτος μέλος που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προκειμένου να συζητηθούν οι προτεραιότητες της ΕΕ για το προσεχές εξάμηνο με την κυβέρνηση του κράτους μέλους. Από την 1 Ιανουαρίου η Λετονία θα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και θα ακολουθήσει το Λουξεμβούργο (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2015), οι Κάτω Χώρες (Ιανουάριος-Ιούνιος 2016) και η Σλοβακία (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2016).

Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ ασκούν εκ περιτροπής την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για περίοδο έξι μηνών το κάθε κράτος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η προεδρία προεδρεύει των συνεδριάσεων σε πολλά επίπεδα, προτείνει κατευθυντήριες γραμμές και εκπονεί συμβιβαστικές λύσεις. Περισσότερεςπληροφορίεςείναιδιαθέσιμεςεδώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.