Quantcast
Η Ισπανία βγαίνει από την κρίση - enikonomia.gr
share

Η Ισπανία βγαίνει από την κρίση

δημοσιεύτηκε:

Ενώ η Ελλάδα παλεύει εδώ και μήνες να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές της όσον αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τα νέα που έρχονται από την Ισπανία είναι κάθε φορά και περισσότερο ελπιδοφόρα.

Μετά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν ότι η οικονομία της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου θα αναπτυχθεί πάνω από τον μέσο όρο των χωρών της ζώνης του ευρώ φέτος (2,8% το 2015), σήμερα έγινε γνωστό ότι συνδικάτα και εργοδότες ήρθαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία όσον αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται πηγές κοντά στις συνομιλίες, και ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε οι μισθοί να αυξηθούν κατά 1% το 2015 και 1,5% το 2016.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται επίσης μια ρήτρα εγγυήσεως για τους μισθούς για το σύνολο των δύο ετών, που θα λαμβάνει υπόψη της τον πληθωρισμό.

Έτσι, αν οι τιμές αυξηθούν άνω του 2,5% μεταξύ του 2015 και του 2016, θα ενεργοποιηθεί αυτή η ρήτρα προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2008.

Οι μισθοί των περισσοτέρων εργαζομένων στην Ισπανία είτε «πάγωσαν» είτε μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξαετούς ύφεσης που βίωσε η χώρα, εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και της προσπάθειας των επιχειρήσεων να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ωστόσο, η επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη ανοίγει τον δρόμο για μια ξεκάθαρη αλλαγή της τάσης που μένει να επιβεβαιωθεί, καθώς πέρυσι οι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο 0,6%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι ισπανικές επιχειρήσεις λαμβάνουν υπόψη τους τέτοιες συμφωνίες, όταν αποφασίζουν για τους μισθούς προς τους εργαζομένους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.