Quantcast
Η Μέρκελ υποδέχεται τον Κάμερον για συμφωνία αποτροπής του Brexit - enikonomia.gr
share

Η Μέρκελ υποδέχεται τον Κάμερον για συμφωνία αποτροπής του Brexit

δημοσιεύτηκε:

Σε δείπνο «μεγάλης διάρκειας» υποδέχεται στο Αμβούργο τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με κεντρικό στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις ΕΕ και Βρετανίας εν μέσω των συνεχιζόμενων σχετικών διαπραγματεύσεων ενόψει του δημοψηφίσματος περί Brexit στην Βρετανία τον Ιούνιο.

Η Μέρκελ αναμενόταν να επαναδιατυπώσει την αποφασιστικότητά της, όπως αναφέρουν οι Financial Times, να «κρατήσει» τη Βρετανία στην ΕΕ και να «κλείσει» η συμφωνία στην σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας ως προς το πακέτο «αλλαγών» στη σχέση Βρετανίας – ΕΕ που έχει διαπραγματευτεί ο Κάμερον.

Η Christiane Wirtz, εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίου, δήλωσε ότι η κ. Μέρκελ είναι αισιόδοξη ως προς την επίτευξη συμφωνίας δεδομένης της διάθεσης συμβιβασμού που υπάρχει στην ΕΕ.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η Γερμανία «εξετάζει» το πακέτο αλλαγών στις βρετανο-ευρωπαϊκές σχέσεις που έχει προταθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και συμπλήρωσε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχτεί κάποιου τύπου «Lex Britannica», που θα εφαρμόζεται κατ’ εξαίρεση μόνο στη Βρετανία.

Αυτό, με άλλα λόγια υποστηρίζουν οι Financial Times, σημαίνει ότι οι περιορισμοί στην χορήγηση επιδομάτων σε μετανάστες εντός ΕΕ, από χώρα σε χώρα, που ζητά η Βρετανία, θα ισχύσει εφόσον αποφασιστεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η γερμανική πλευρά δεν αναμένεται να προβάλει αντιρρήσεις σε αυτό εφόσον δεν περιορίζεται η δυνατότητα μετακίνησης εργατικού δυναμικού στο πλαίσιο της ΕΕ.

Η επιλογή του Αμβούργου ως τόπος συνάντησης δεν είναι τυχαία καθώς πρόκειται για την γερμανική πόλη που θεωρεί εαυτόν πιο αγγλόφιλη.

Μετά το δείπνο με τον Ντέιβιντ Κάμερον, την επόμενη Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ στο Βερολίνο για να συζητήσει το θέμα ενόψει και της διήμερης συνόδου κορυφής στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Σε γενικές γραμμές, η γερμανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.