Quantcast
Η πολιτική κατάσταση διατηρεί σε αστάθεια τις τραπεζικές μετοχές - enikonomia.gr
share

Η πολιτική κατάσταση διατηρεί σε αστάθεια τις τραπεζικές μετοχές

δημοσιεύτηκε:

Tη διατήρηση της αστάθειας στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, για όσο παραμένει ρευστή η πολιτική κατάσταση στη χώρα, προβλέπει η Goldman Sachs.

Όπως επισημαίνει, ο κίνδυνος ενός οικονομικού και χρηματοοικονομικού ατυχήματος έχει αυξηθεί, δεδομένης της πιο συγκρουσιακής στάσης της νέας κυβέρνησης.

Οι μετοχές των τραπεζών, σημειώνει ο οίκος, παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες μετά τις εκλογές, με την πολιτική και τη ρευστότητα να οδηγούν τις τιμές. Οι τραπεζικές μετοχές πιθανότατα θα παραμείνουν ευμετάβλητες για όσο είναι ρευστή η πολιτική κατάσταση, λέει, σημειώνοντας πως τηρεί επιφυλακτική στάση και υποβαθμίζει την Alpha Bank  και την Εθνική Τράπεζα σε “neutral” από “buy”.

Σε ότι αφορά τις καταθέσεις, αναφέρει πως οι εκροές έρχονται να προστεθούν στα ρίσκα χρηματοδότησης.

Όπως σημειώνει, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως οι εκροές ελληνικών καταθέσεων άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο .

Ο οίκος αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποίησαν 56 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, από 45 δισ. τον Νοέμβριο, ποσό που όμως παραμένει πολύ χαμηλότερο από τα 158 δισ. ευρώ.

Η ιστορική εμπειρία από την Ελλάδα και αλλού δείχνει πως η ΕΚΤ ίσως τηρήσει μια σχετικά γενναιόδωρη στάση σε ότι αφορά την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA. Η . 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.