Quantcast
Η συμφωνία της Σανγκάης, η θεωρία συνομωσίας για το δολάριο και η άρνηση της Λαγκάρντ - enikonomia.gr
share

Η συμφωνία της Σανγκάης, η θεωρία συνομωσίας για το δολάριο και η άρνηση της Λαγκάρντ

δημοσιεύτηκε:

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησαν φήμες ότι οι δηλώσεις της προέδρου της FED, Τζάνετ Γέλεν συνδέονται με κάποιο τρόπο με μια μυστική συνάντηση για να «μειωθεί» η τιμή του δολαρίου σε μια μυστική σύσκεψη της G-20.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διεθνείς νομοθέτες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Κίνα και το ΔΝΤ «απορρίπτουν» ότι κλείστηκε ένα μυστικό deal σε μια μυστική συνάντηση της G-20 στη Σανγκάη.

Ένα σημείο- κλειδί στην επονομαζόμενη «Συμφωνία της Σανγκάης» σύμφωνα με ορισμένους στόχευε στην αποδυνάμωση του δολαρίου. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν για ένα πολύ ισχυρό δολάριο, το οποίο ασκεί πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου και την Κίνα- και έτσι αποφάσισαν να μειώσουν την «ισχύ» του.

Η πρόσφατη αποδυνάμωση του δολαρίου τροφοδότησε την… φωτιά της θεωρίας συνωμοσίας- ειδικά όταν ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου υποχώρησε μετά την ομιλία της Γέλεν στο Οικονομικό Club στη Νέα Υόρκη την περασμένη Τρίτη. Ο δείκτης δολαρίου έχει πέσει κατά 3,7% μετά την συνάντηση της G-20.

Ωστόσο σε συνέντευξή της στο CNBC, όπως μεταδίδει το Businessinsider, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε μυστική συμφωνία για να πλήξουν το δολάριο.

«Αν υπήρχε κάτι τέτοιο, δεν θα συμμετείχα σε αυτή και αμφιβάλλων πολύ ότι θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.

«Ωστόσο υποβαθμίσαμε ελαφρώς τις προβλέψεις μας για τις ΗΠΑ ακριβώς εξαιτίας του αντικτύπου του ισχυρού δολαρίου στις εξαγωγές…» πρόσθεσε η ίδια.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.