Quantcast
Η χαμηλή φορολογία των τραπεζών στη Βρετανία «πυρομαχικά» για τους υποστηρικτές του Brexit - enikonomia.gr
share

Η χαμηλή φορολογία των τραπεζών στη Βρετανία «πυρομαχικά» για τους υποστηρικτές του Brexit

δημοσιεύτηκε:

Φόρο ύψους 31 εκατ. δολαρίων πλήρωσαν αθροιστικά στη Βρετανία για το 2014 επτά από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, σύμφωνα με το Reuters.

Μάλιστα οι περισσότερες δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο, παρά το γεγονός ότι είχαν κέρδη δισ. ευρώ.

Τους περασμένους μήνες οι επτά επενδυτικές τράπεζες που λειτουργούν στο Λονδίνο κατέβαλαν συνολικό εταιρικό φόρο ύψους 31 εκατ. δολαρίων για το 2014.

Είχαν έσοδα ύψους 31 δισ. δολαρίων στη Βρετανία, κέρδη ύψους 5,3 δισ. δολαρίων και απασχολούσαν 33 χιλιάδες εργαζομένους.

Πέντε από τις εν λόγω τράπεζες, JPMorgan, Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Nomura Holding και Morgan Stanley, ανέφεραν ότι οι βρετανικές θυγατρικές τους δεν πλήρωσαν καθόλου εταιρικό φόρο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι επτά τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Goldman Sachs και UBS, χρησιμοποίησαν φοροαπαλλαγές και αναβαλλόμενο τραπεζικό φόρο που προέκυψε κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης, ώστε να περιορίσουν το ύψος του φόρου που κλήθηκαν να πληρώσουν.

Επίσης, ορισμένες τουλάχιστον από τις τράπεζες δεν πλήρωσαν φόρο, διότι παρουσίασαν ζημιές στο Λονδίνο, ενώ ανέφεραν κέρδη σε πολύ μικρότερες θυγατρικές τους με έδρα χώρες όπου είναι πολύ χαμηλότερος ο εταιρικός φόρος.

Σημαντική είναι επίσης η αιτία χάρη στην οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τη φορολογία των τραπεζών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.