Quantcast
Η απασχόληση είναι η μεγαλύτερη δυσκολία για τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο - enikonomia.gr
share

Η απασχόληση είναι η μεγαλύτερη δυσκολία για τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο

δημοσιεύτηκε:

Ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερος μέρος για τις γυναίκες εάν είχαν πρόσβαση σε περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με γυναίκες και άνδρες σε 10 χώρες στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Ενόψει της Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η Thomson Reuters Foundation ρώτησε περίπου 100 άτομα στη Βρετανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Αιθιοπία, την Κένυα, τη Σενεγάλη, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, τη Βραζιλία και την Κολομβία ποιες θεωρούν ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τις γυναίκες.

Οι απαντήσεις κυμαίνονταν από ανησυχίες για τη βία σε βάρος των γυναικών έως την άνιση κατανομή των υποχρεώσεων ενός νοικοκυριού, ωστόσο η κυρίαρχη ανησυχία ήταν η απασχόληση – οι γυναίκες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις θέσεις εργασίας, ίσο μισθό και να έχουν την ευελιξία να ισορροπούν την εργασία τους με την ανατροφή των παιδιών τους.

«Για κάθε γυναίκα το να έχει καλύτερη ζωή σημαίνει να έχει καλύτερη δουλειά. Αυτό θα κάνει καλύτερη τη ζωή – μια εργασία και ένας μισθός για να φροντίζει τον εαυτό της και αυτούς που εξαρτώνται από εκείνη», δήλωσε ο Γιολραντί Σαϊεμί, 44 ετών, πωλητής κοσμημάτων σε αγορά της Μπανγκόγκ.

Ο Αμπντουλαγιέ Ντιόπν Ντάο, 26 ετών, φύλακας στο Ντακάρ της Σενεγάλης, δήλωσε ότι η ζωή για τις γυναίκες στη χώρα του είναι δύσκολη.

«Ξυπνούν νωρίς για να βρουν δουλειά, για να αγοράσουν ψάρια και λαχανικά, για να σκουπίσουν και να φροντίσουν το σπίτι. Εάν δώσουμε στις γυναίκες καλές δουλειές, εάν δημιουργήσουμε επιχειρήσεις για αυτές, μπορούμε να βοηθήσουμε τις οικογένειές μας», δήλωσε.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ είναι η απασχόληση», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κιαρίε Λούτα, οδηγός λεωφορείου στο Ναϊρόμπι της Κένυας. «Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος για τις γυναίκες εάν είχαν μια καλή δουλειά».

Παγκόσμιως ο αριθμός των γυναίκων που δουλεύουν είναι μικρότερος σε σχέση με αυτό των ανδρών, με περίπου μισές από τις γυναίκες σε ηλικία εργασίας να έχουν απασχόληση το 2015 συγκριτικά με 76% των ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερες αποδοχές στις περισσότερες χώρες, καθώς λαμβάνουν κατά μέσο όρο μόνο το 60-75% των μισθών των ανδρών, σύμφωνα με την παγκόσμια τράπεζα.

«Παρά τα όσα έχουν συμβεί, τη νομοθεσία, είναι σαφές ότι συνεχίζει να υπάρχει απόλυτη ανισότητα σε ό,τι αφορά τις αποδοχές και τις προσδοκίες ιδιαίτερα στο χώρο εργασίας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πραγματικά ουσιαστική αλλαγή παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει», δήλωσε ο Τιμ Ρέντμαν, 59 ετών, συνταξιούχος από το Λονδίνο.

ΦΟΝΙΚΗ ΒΙΑ

Οι γυναίκες επίσης επιβαρύνονται με την άνιση κατανομή ευθυνών για εργασία που δεν πληρώνεται, αφιερώνοντας 3 ώρες περισσότερο την ημέρα σε δουλειές του σπιτιού σε σχέση με τους άνδρες και πάνω από 10 φορές περισσότερο χρόνο στη φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Σήμερα τα πάντα, όλες οι δουλειές γίνονται από γυναίκες. Εντός και εκτός σπιτιού, οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τα πάντα», δήλωσε η 18χρονη Κατζόλ Τζαϊντέβ Λεελά, που πουλά χειροτεχνήματα στο Νέο Δελχί.

«Ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερο μέρος για τις γυναίκες εάν οι άνδρες σταθούν δίπλα στις γυναίκες σε κάθε τους βήμα και τις στηρίξουν».

Η Νατάλια Κόρτες, 27 ετών, μικροβιολόγος από την Μπογκοτά της Κολομβίας, δήλωσε ότι ο όγκος της δουλειάς στο σπίτι αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τις γυναίκες.

«Η ευθύνη της οικογένειας βαρύνει κατά πολύ τις γυναίκες και αυτό δεν τους επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις να εξελιχθούν επαγγελματικά», δήλωσε η Κόρτες.

Ο Πιέτρο Μπενάσι, 35 ετών, μουσικός από τη Ρώμη, δήλωσε ότι οι εργοδότες χρειάζεται να βοηθήσουν τις γυναίκες να είναι μητέρες και εργαζόμενες.

«Μια λύση (θα ήταν) να δημιουργηθούν χώροι αποκλειστικά για παιδιά στους χώρους εργασίας και να μπορούν οι γυναίκες να εργάζονται με ησυχία αντί για τους παιδικούς σταθμούς που είναι πολύ ακριβοί», δήλωσε.

Η βία σε βάρος των γυναικών επίσης παρέμεινε μεγάλη ανησυχία.

«Εάν ο κόσμος αρχίσει να κατανοεί ότι οι γυναίκες δεν είναι αντικείμενα, θα ήταν ένα πολύ καλύτερο μέρος για όλους», δήλωσε ο Μανίς Σάρμα, 39 ετών από το Μουμπάι της Ινδίας, όπου τα εγκλήματα που αναφέρονται σε βάρος των γυναικών αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο μεταξύ του 2011 και του 2015.

Στη Βραζιλία, όπου οι έρευνες δείχνουν ότι μια γυναίκα σκοτώνεται κάθε δύο ώρες και δέχεται επίθεση κάθε 15 δευτερόλεπτα, η βία επίσης αναφέρθηκε ως σημαντική δυσκολία.

«Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού εδώ υπήρξαν πολλές αναφορές βίας σε βάρος των γυναικών. Οι γυναίκες χρειάζεται να παλέψουν για σεβασμό, ισότητα, (και) φεμινισμό», δήλωσε ο 27χρονος Τάσια Γκόμες, πυροσβέστης από το Ρίο.

Και οι άνδρες και οι γυναίκες τόνισαν την ανάγκη τα δύο φύλα να συνεργαστούν προκειμένου να βελτιώσουν τη ζωή των γυναικών.

«Οι Αφρικανοί άνδρες ποτέ δεν αποδέχθηκαν το γεγονός ότι αυτό που μπορούν να κάνουν οι άνδρες, μπορούν να το κάνουν καλύτερα οι γυναίκες. Άρα αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στην Αφρική», δήλωσε ο Πολ Κιάριε, 34 ετών, οδηγός ταξί στο Ναϊρόμπι.

«Χρειάζεται μια αλλαγή στη νοοτροπία του κόσμου – να παίρνουν στα σοβαρά τις γυναίκες σε όλους τους τομείς: στην εργασία, στις επιχειρήσεις, την πολιτική, παντού. Εάν μας πάρουν στα σοβαρά θα προοδεύσουμε περισσότερο», δήλωσε η 52χρονη Γέσι Γουολντεχιγότ, ιδιοκτήτρια καταστήματος με δερμάτινα είδη στην Αντίς Αμπέμπα.

Ο 19χρονος Γκρέγκορι Φέργκιουσον, φοιτητής στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι στις γυναίκες πρέπει να δοθούν τα δικαιώματα που αξίζουν.

«Όλοι ζούμε σε αυτόν τον πλανήτη το ίδιο διάστημα. Η ζωή συνεχίζεται χάρη στις γυναίκες. Δεν μπορείς να κάνεις παιδί χωρίς τις γυναίκες. Πώς θα επιβιώναμε χωρίς τις γυναίκες; Θα πρέπει να τυγχάνουν μεγαλύτερης εκτίμησης».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.