Quantcast
Η Μπρατισλάβα καλεί την ΕΕ για εναλλακτικό σχέδιο για τις ποσοστώσεις προσφύγων - enikonomia.gr
share

Η Μπρατισλάβα καλεί την ΕΕ για εναλλακτικό σχέδιο για τις ποσοστώσεις προσφύγων

δημοσιεύτηκε:

Η Σλοβακία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποσύρει το σχέδιο μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της και να ξεκινήσει να εργάζεται για την κατάρτιση ενός εναλλακτικού σχεδίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο σήμερα, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι το μόνιμο σύστημα ποσοστώσεων είναι πολιτικά νεκρό.

«Οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις είναι πλέον ένα πολιτικά νεκρό ζήτημα» υπογράμμισε ο Φίτσο σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, έναν επίσης δριμύ επικριτή των ποσοστώσεων, στην Μπρατισλάβα.

Σχεδόν όλοι οι Ούγγροι πολίτες που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου απέρριψαν το σύστημα ποσοστώσεων της ΕΕ αν και η συμμετοχή στη διαδικασία ήταν τόσο χαμηλή ώστε να κριθεί άκυρη.

«Θέλουμε οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντανακλούν την στάση των πρωθυπουργών και των προέδρων… οι οποίοι έχουν με σαφήνεια επιβεβαιώσει τον εθελοντικό και προαιρετικό χαρακτήρα ως βασική αρχή σε μεταναστευτικά θέματα» τόνισε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Μπρατισλάβα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έως το τέλος του έτους και είναι υπεύθυνη για το συντονισμό της ατζέντας των συνεδριάσεων σε επίπεδο υπουργών.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο επισήμανε ότι θέλει οι υπουργοί Εσωτερικών να αρχίσουν να εργάζονται σε μια εναλλακτική στην πρόταση της Επιτροπής ενόψει της συνόδου τους την 13η Οκτωβρίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.