Quantcast
Η ΕΚΤ προχώρησε στη μεγαλύτερη ιστορικά αύξηση των επιτοκίων της - enikonomia.gr
share

Η ΕΚΤ προχώρησε στη μεγαλύτερη ιστορικά αύξηση των επιτοκίων της

δημοσιεύτηκε:

Αύξησε και επισήμως τα επιτόκιά της η ΕΚΤ.  Η τράπεζα προχώρησε στη μεγαλύτερη ιστορικά αύξηση των επιτοκίων της κατά 3/4  της ποσοστιαίας μονάδας (75 μονάδες βάσης) προκειμένου να καταπολεμήσει το φαινόμενο του πληθωρισμού. Συνεπώς το βασικό επιτόκιο από 0,5% διαμορφώνεται πλέον στο 1,25%.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμούσε ότι η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,75%, μετά την νέα άνοδο που κατέγραψε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης. Παρά ταύτα αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είχαν υποστηρίξει ότι θα ήταν πιο ενδεδειγμένο να ακολουθηθεί μία λιγότερο επιθετική πολιτική στο μέτωπο των επιτοκίων με μικρότερες αυξήσεις.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 1,25%, 1,50% και 0,75% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 14 Σεπτεμβρίου 2022. Μετά την αύξηση του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής  καταθέσεων σε πάνω από το μηδέν το σύστημα 2 επιπέδων για την αποζημίωση των πλεοναζόντων αποθεματικών δεν είναι πλέον απαραίτητο. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αναστείλει το σύστημα 2 επιπέδων θέτοντας τον πολλαπλασιαστή στο μηδέν».

Για την αγορά ομολόγων 

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην αγορά των ομολόγων η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να επανεπενδύει τους τίτλους που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ (πανδημίας) έως το τέλος του 2024. Επίσης δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει το εργαλείο για την προστασία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής (Transmission Protection Instrument) στην περίπτωση που τούτο κριθεί αναγκαίο. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούσαν μία αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,75%, μετά τη νέα άνοδο που παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Παρά ταύτα αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είχαν υποστηρίξει με δηλώσεις τους, ότι θα ήταν πιο ενδεδειγμένο να ακολουθηθεί μία λιγότερο επιθετική πολιτική στο μέτωπο των επιτοκίων με μικρότερες αυξήσεις.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΚΤ εδώ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.