Quantcast
Η εγγονή του Φράνκο θα καταβάλει στο κράτος 525 χιλιάδες ευρώ για αδήλωτους φόρους - enikonomia.gr
share

Η εγγονή του Φράνκο θα καταβάλει στο κράτος 525 χιλιάδες ευρώ για αδήλωτους φόρους

δημοσιεύτηκε:

Η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού, εγγονή του Ισπανού δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, καταδικάσθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να καταβάλει στην εφορία 525.063,96 ευρώ για εισφορές που δεν κατέβαλε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais, η «δούκισσα του Φράνκο», σύμφωνα με τον τίτλο που της χαρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, είχε «αμελήσει» να καταβάλει στην εφορία τα νόμιμα, έπειτα από την πώληση το 2006 μετοχών, που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα της και με τα χρήματα αγόρασε μία σειρά ακινήτων στην Καντάβρια, δηλώνοντας μάλιστα κέρδη μόλις 57.209 ευρώ, από τα πραγματικά 6,7 εκατ. ευρώ του συνολικού όφελούς της!

Το Τέταρτο Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την τελεσίδικη απόφασή του τον περασμένο Μάρτιο, κατέρριψε τα επιχειρήματα της Μαρτίνεθ-Μπορδιού κατά του προστίμου που της επεβλήθη το 2011, έπειτα από φορολογικό έλεγχο των δηλώσεων εισοδήματός της για τα έτη 2006, 2007 και 2008.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνθέτουν το σκεπτικό της απόφασης, η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού κληρονόμησε από τη μητέρα της το 2000 συνολικά 42 μετοχές της εταιρείας FR Promociones del Suroeste SA και το 2006 τις μεταπώλησε σε μία τιμή που έφθασε τα 9,6 εκατ. ευρώ (9,9 εκατ. σύμφωνα με την εφημερίδα El Publico).

Η εγγονή του Φράνκο επένδυσε τα χρήματα αυτά για την αγορά ενός ακινήτου με θέση στάθμευσης στο Σαντανδέρ για 1.959.050 ευρώ, ένα σαλέ στη Μαγιόρκα (1.475.200 ευρώ) και δύο αγροτικές κατοικίες στη Μιέρα της Καντάβρια για 360.607 ευρώ. Όπως υποστήριξε η υπεράσπισή της, τα δύο τελευταία ακίνητα προορίζονταν για ενοικίαση.

Στο πλαίσιο αυτό, η «δούκισσα» υποστήριξε πως υπήρχε οικονομική δραστηριότητα και πως απασχολούσε υπαλλήλους και είχε έξοδα γραφείου και επιχείρησης, η έδρα της οποίας ταυτιζόταν με την κατοικία της. Ωστόσο, σύμφωνα με την έδρα, τα στοιχεία αποδεικνύουν πως δεν υπήρχε καμμία δραστηριότητα.

Συνεπώς, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος ακύρωσης του προστίμου και κατά συνέπεια η Μαρτίνεθ-Μπορδιού θα πρέπει να καταβάλει το ποσό άνω των 500.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στους φόρους που ώφειλε να έχει πληρώσει το 2007 και 2008 για την πώληση των μετοχών και την επένδυση σε ακίνητα. Επιπλέον της επεβλήθη να καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα.

Η Κάρμεν Μαρτίνεθ-Μπορδιού είχε απασχολήσει το περασμένο καλοκαίρι την κοινή γνώμη και τα αισθήματα των Ισπανών για τη δικτατορία του Φράνκο, για την χαριστική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να της απονείμει επισήμως τον τίτλο της δουκίσσης του Φράνκο, χωρίς να πληρώσει το σχετικό τίμημα για να τον κληρονομήσει από τη μητέρα της. Ο τίτλος της δουκίσσης του Φράνκο είχε απονεμηθεί στη χήρα του δικτάτορα Κάρμεν Φράνκο Πόλο το 1975, στα χρόνια της μεταπολίτευσης μετά τον θάνατο του δικτάτορα.

Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.