Quantcast
Η Κίνα δεν ενθαρρύνει τις εξαγωγές χάλυβα - enikonomia.gr
share

Η Κίνα δεν ενθαρρύνει τις εξαγωγές χάλυβα

δημοσιεύτηκε:

Η Κίνα δεν επιδιώκει να ενθαρρύνει τις εξαγωγές χάλυβα, δήλωσε σήμερα ο Κινεζικός Σύνδεσμος Χάλυβα και Σιδήρου (CISA), σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις ανησυχίες ότι η χώρα πουλά σε χαμηλότερες τιμές στο εξωτερικό (ντάμπινγκ) τα προϊόντα χάλυβα για να μειώσει την εγχώρια υπερπροσφορά.

Οι κινεζικές εξαγωγές χάλυβα αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Το 2015, οι κινεζικές εταιρείες πούλησαν 112 εκατομμύρια τόνους στο εξωτερικό, σημειώνοντας ποσοστό αύξησης 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία σειρά από μέτρα για να μειωθεί η τάση», δήλωσε η CISA σε μία έκθεση για την αγορά, αναφέροντας τους δασμούς που επιβάλλονται στις εξαγωγές και τα χαμηλότερα ποσοστά επιστροφής φόρου για ορισμένα προϊόντα χάλυβα.

Η CISA αποδίδει την έξαρση των εξαγωγών κυρίως στην αυξανόμενη ζήτηση μετά την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και τη βελτίωση των κινεζικών προϊόντων. Επιβαρυμένη από την επιβράδυνση της ευρύτερης οικονομίας, η κινεζική βιομηχανία χάλυβα συμπιέζεται από τη μεγάλη υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα στην Κίνα και τις έρευνες κατά του ντάμπινγκ (anti – dumping) στο εξωτερικό.

Περισσότερες προσπάθειες έχουν καταβληθεί από την κυβέρνηση της Κίνας για τη μείωση του κλάδου, αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν αρχίσει έρευνες ή έχουν επιβάλει πολύ υψηλούς δασμούς στον κινεζικό χάλυβα, χρησιμοποιώντας μεθόδους, για τις οποίες η Κίνα υποστηρίζει ότι παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο CISA δήλωσε ότι επιθυμεί να επιλυθούν οι εμπορικές προστριβές, αλλά ότι «θα αγωνισθεί αποφασιστικά κατά του προστατευτισμού και θα αντιταχθεί στην πολιτικοποίηση του θέματος του εμπορίου χάλυβα». Παρά τα οικονομικά της προβλήματα, η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής χάλυβα στον κόσμο.

κυβέρνηση έχει κλείσει εργοστάσια με συνολικά δυναμικότητα άνω των 90 εκατομμυρίων τόνων τα τελευταία πέντε χρόνια και σχεδιάζει επιπλέον μείωση της δυναμικότητας κατά 100 έως 150 εκατομμύρια τόνους έως το 2020. Η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα μειώθηκε πέρυσι 2,33% σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά μετά από ένα τέταρτο του αιώνα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.