Quantcast
Η Μέρκελ μέσα από τη βιογραφία της: Με φωνάζουν βασίλισσα της λιτότητας – Η Ελλάδα, ο Τσίπρας και το ποδόσφαιρο - enikonomia.gr
share

Η Μέρκελ μέσα από τη βιογραφία της: Με φωνάζουν βασίλισσα της λιτότητας – Η Ελλάδα, ο Τσίπρας και το ποδόσφαιρο

δημοσιεύτηκε:

Αποσπάσματα από την αναμενόμενη βιογραφία της Άνγκελα Μέρκελ την οποία υπογράφει η Αμερικανίδα δημοσιογράφος, Κάτι Μάρτον δημοσιεύει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ταξίδι που είχε κάνει η Μέρκελ στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2012 και τις αντιδράσεις που υπήρχαν στην Ελλάδα για τη λιτότητα και τα μνημόνια.

«Όταν τελικά ταξίδεψε στην Αθήνα… βίωσε κάτι καινούριο στην πολιτική της καριέρα: τη λαϊκή οργή. Οι Έλληνες ήταν παραταγμένοι στους δρόμους καθώς περνούσε η αυτοκινητοπομπή της, φωνάζοντας και κουνώντας πανό: «Μέρκελ δεν σε θέλουμε». Μια ομάδα έκαψε τη σημαία με τη σβάστικα ενώ ένα άλλο όχημα, γεμάτο με ανθρώπους που φορούσαν ναζιστικές στολές, έπεσε πάνω σε αστυνομική κορδέλα. Η Μέρκελ είχε ταραχτεί. Στη Γερμανία η επίδειξη της σβάστικας ήταν ποινικό αδίκημα» αναφέρεται και προτίθεται:

«Η πίεση του Ομπάμα αύξησε το άγχος της. «Πρέπει να αναλάβεις δράση και να γίνεις πιο αποφασιστική» την παρότρυνε. «Ξόδεψε περισσότερα από το πλεόνασμα της Γερμανίας για δάνεια στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». Το 2011 στη Σύνοδο των G20 στις Κάννες, την είχε πιέσει ξανά: «Έλα τώρα Άνγκελα είσαι η βασίλισσα της Ευρώπης, μπορείς να το κάνεις». Ατάκα στην οποία η ίδια απάντησε πικρόχολα: «Με φωνάζουν βασίλισσα της λιτότητας». Ίσως για πρώτη φορά δάκρυσε σε δημόσιο χώρο, υπενθυμίζοντας στον Ομπάμα: «Δεν είναι δίκαιο. Δεν πρόκειται να αυτοκτονήσω πολιτικά. Η κεντρική μας τράπεζα είναι ανεξάρτητη. Εσείς οι Αμερικανοί έχετε γράψει το γερμανικό Σύνταγμα. Και μου ζητάς να παραβιάσω τους περιορισμούς στην εκτελεστική εξουσία».

Η Μέρκελ και η διαπραγμάτευση με τον Τσίπρα

Στη βιογραφία γίνεται αναφορά και για το 2015, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ο υπουργός Οικονομικών του Τσίπρα, Γιάνης Βαρουφάκης διηγήθηκε πώς το αφεντικό του νικήθηκε από τη Μέρκελ μέσω της «ψυχολογικής χειραγώγησης και της μεγάλης επιμονής: «Η Μέρκελ είχε προτείνει να βρεθούν μετά το επίσημο γεύμα οι δυο τους, ώστε να συζητήσουν το κείμενο του μνημονίου όπως το είχα διαμορφώσει με τις δικές μας προσθήκες και διαφωνίες. Εκείνο το βράδυ το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών τράβηξε πολύ. Ο Αλέξης όπως μου είπε πίστεψε ότι το τετ-ατ-τετ με τη Μέρκελ θα αναβαλλόταν. Κι όμως η Μέρκελ παρά την εμφανή κούρασή της, τον πήρε σε ένα δωμάτιο συσκέψεων και πέρασε μαζί του ατελείωτες ώρες συζητώντας κάθε πρόταση, κάθε λέξη στο χρωματιστό 27 σελίδων κείμενο που είχα προετοιμάσει. Όταν τελείωσαν η Μέρκελ τον συνεχάρη για το κείμενο εκείνο.Τα συγχαρητήριά της, η εργασιομανία της και η λεπτομερής γνώση του ελληνικού μνημονίου από μέρους της εντυπωσίασαν τον Αλέξη. Η ολονύχτια συνάντηση των δύο ηγετών δεν κατέληξε στη χαλάρωση του γερμανικού φρένου, όπως ήλπιζε ο Τσίπρας, αλλά στη συμφωνία του με τους όρους της Μέρκελ. Το πρωί της 13ης Ιουλίου 2015 η Μέρκελ ανακοίνωνε ότι το Grexit είχε αποφευχθεί».

Το πάθος της Μέρκελ για το ποδόσφαιρο

Για την προσωπική της ζωή στην βιογραφία γίνεται λόγος για την αγάπη της για το ποδόσφαιρο.

«Κατά τη διάρκεια του τελικού στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Βερολίνου, το 2006 οι εφημερίδες δημοσίευσαν συνεντεύξεις με τη συνήθως μιντιοφοβική καγκελάριο όπου «εξομολογούνταν» το πάθος της ήδη από την ηλικία των 7 ετών. Εκεί έλεγε επίσης ότι παρακολουθούσε αγώνες σε μπιραρία κοντά στο εξοχικό καθώς δεν είχαν τηλεόραση.

«Μου αρέσει να είμαι με παρέα όταν βλέπω ποδόσφαιρο» έλεγε στη Bild. Το 2012 συμμετείχε στη Σύνοδο των G8 στο Καμπ Ντέιβιντ, την εξοχική κατοικία των Αμερικανών Προέδρων, μία ώρα βόρεια της Ουάσινγκτον, ενώ στο Μόναχο δειαξγόταν ο τελικός του Champions League ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Μπάγερν Μονάχου. Πριν από την έναρξη των εργασιών είχε ζητήσει από τον Ομπάμα να τοποθετηθεί μια τηλεοπτική συσκευή κοντά στον χώρο των συνεδριάσεων. Την κρατούσα συνεχώς ενήμερη για το σκορ μέσω μηνυμάτων είπε αργότερα ο σύμβουλός της για την Εθνική Ασφάλεια Κριστόφ Χόιγκεν».


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.