Quantcast
Η Μέρκελ υπό πίεση κατά την έναρξη της εκλογικής χρονιάς - enikonomia.gr
share

Η Μέρκελ υπό πίεση κατά την έναρξη της εκλογικής χρονιάς

δημοσιεύτηκε:

Υπό αμφισβήτησιν και στο εσωτερικό του κόμματός της εξαιτίας της μεταναστευτικής της πολιτικής, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ετοιμάζεται για μία δύσκολη προεκλογική εκστρατεία εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2017.

Οταν οι συντηρητικοί της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας θα ανοίξουν αύριο το συνέδριό τους, εκείνη δεν θα είναι παρούσα, για πρώτη φορά από την ανάρρησή της στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) το 2000. Αιτία: η διαμάχη για την υποδοχή 900.000 προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία το 2015, που αποφασίσθηκε από την γερμανίδα καγκελάριο.

Η απόφαση εξόργισε την πολύ συντηρητική Βαυαρία. Ο πρωθυπουργός της, ο Χορστ Ζεεχόφερ, έκτοτε ζητεί αδιάκοπα την σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής και τη θέσπιση πλαφόν 200.000 αιτούντων άσυλο ετησίως, πράγμα που απορρίπτει η Μέρκελ.

Ωστόσο, υπό την πίεση της CSU και μίας σειράς εκλογικών επιτυχιών των λαϊκιστών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η Αγγελα Μέρκελ αναγκάσθηκε να σκληρύνει τη μεταναστευτική πολιτική και τη ρητορική της για να κατευνάσει τους Βαυαρούς, οδηγώντας σε υποτριπλασιασμό τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Οσκαρ Νίντελμάγερ , η καγκελάριος «είναι αποδυναμωμένη αλλά πάντα παρούσα , χωρίς σοβαρό αντίπαλο στο δικό της στρατόπεδο, ούτε και πολύ επικίνδυνο ανταγωνιστή».

Εντάσεις

Στην αρχή μίας εκλογικής χρονιάς που σημαδεύτηκε από τρεις τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι εντάσεις ανάμεσα στους συντηρητικούς δεν έχουν αμβλυνθεί, αλλά η συμφιλίωση οργανώνεται.

Και αν το συνέδριο της CSU και στη συνέχεια, στις αρχές του Δεκεμβρίου, της CDU εξελιχθούν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, η οικογένεια των γερμανών συντηρητικών θα μπορέσει στη συνέχεια θα αφοσιωθεί στην προεκλογική εκστρατεία ενωμένη.

Η CDU πληθαίνει τα μηνύματα του κατευνασμού τονίζοντας ότι τα κόμματα «έχουν περισσότερα κοινά σημεία από ό,τι διαφορές», σύμφωνα με τα λόγια του γενικού γραμματέα της Πέτερ Τάουμπερ.

Οι βαυαροί συντηρητικοί δεν αμφισβητούν την ηγεσία της Μέρκελ. Πολλά από τα στελέχη της CSU καλούν την Aγγελα Μέρκελ να επισημοποιήσει την πρόθεσή της για θέσει υποψηφιότητα για μία τέταρτη θητεία.

«Η Αγγελα Μέρκελ είναι η υποψήφιά μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της CSU Μάνφρεντ Βέμπερ, τη στιγμή που μόλις πριν από έναν χρόνο, κατά το προηγούμενο συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, οι σύνεδροι είχαν γιουχάρει την καγκελάριο.

Κατά συνέπεια, τα μηνύματα που απευθύνονται προς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους είναι ότι έπειτα από ένδεκα χρόνια η Αγγελα Μέρκελ παραμένει η βέλτιστη λύση. Αλλωστε, η δημοτικότητά της που είχε πάρει την κατιούσα εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, έχει αρχίσει να ανακάμπτει (54% τον Οκτώβριο).

Ωστόσο, η άνοδος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, η αντιμεταναστευτική, αντισυστημική, κοντολογής λαϊκιστική, ρητορική της οποίας γοητεύει όλο και περισσότερο, μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα. Η AfD είναι πλέον παρούσα στα 10 από τα 16 τοπικά κοινοβούλια των γερμανικών κρατιδίων και το κόμμα, που κινείται στο 12% της πρόθεσης ψήφου, θα είναι πιθανότατα παρόν στην επόμενη ομοσπονδιακή βουλή.

Στην αριστερά επίσης έχουν αρχίσει οι μεγάλοι ελιγμοί

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, βρίσκεται σε αναζήτηση υποψηφίου, αν και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παραμένει ο πιθανότερος. Αλλο όνομα που κυκλοφορεί είναι αυτό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να παραμείνει στην αντιπολίτευση ή να περιθωριοποιηθεί σε δευτερεύοντα ρόλο στον κυβερνητικό συνασπισμό, το κόμμα σκέφτεται και την εκδοχή της τριμερούς συμμαχίας με τους Πράσινους και το κόμμα της αριστεράς Die Linke.

Ομως, αυτή η προοπτική της «κόκκινο-κόκκινο-πράσινης» συμμαχίας εμφανίζεται μακρινή, αφού η είσοδος του Die Linke στην γερμανική κυβέρνηση αποτελεί μέχρι σήμερα κόκκινη γραμμή, κυρίως λόγω των αντι-νατοϊκών του θέσεων.

Ωστόσο, η προοπτική αυτή μίας συμμαχίας της αριστεράς θα μπορούσε αντίθετα να συμβάλει στην επιτάχυνση της συμφιλίωσης της συντηρητικής οικογένειας.

Ηδη ο ηγέτης της CSU απηύθυνε έκκληση προς την CDU να πολεμήσουν ενωμένες το «μέτωπο της αριστεράς», τον κοινό εχθρό. Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας ετοιμάζεται να καταθέσει καταγγελία για την «αριστερή παρεκτροπή» της χώρας που απειλεί να προκαλέσει επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας. Και έτσι, οι διαφωνίες σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ θα περάσουν σε δεύτερο πλάνο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.